cultura

literatura

Santiago Vilanova novel·la la defensa del llac Baikal

‘L'ull blau de Sibèria', ambientada en una reserva natural d'aigua única al món, és la tercera obra de ficció del consultor ambiental olotí, que també acaba de publicar l'assaig ‘L'Estat ecològic'

Diuen que després de submergir-se amb un batiscaf al Baikal, al cor de Sibèria, el cineasta James Cameron va quedar tan meravellat de les espècies endèmiques que viuen al fons d'aquest llac fòssil, el més vell i profund d'aigua dolça del planeta, que ja està planejant servir-se d'algunes d'aquestes criatures excepcionals per rodar la seqüela d'Avatar. Ho explicava fa uns mesos, en un dels articles que periòdicament publica a El Punt Avui, el polític i consultor ambiental Santiago Vilanova (Olot, 1947) a propòsit de la riquesa biològica de l'anomenada “perla de Sibèria” per posar en relleu els esforços heroics que dediquen ecologistes, científics i intel·lectuals a protegir-la de la depredació de les grans corporacions que volen treure'n profit, amb la connivència per descomptat dels buròcrates del Kremlin. I ara hi ha aprofundit amb L'ull blau de Sibèria, una novel·la d'espionatge científic a l'entorn dels interessos de l'economia global i totpoderosa i la lluita dels humils poetes per defensar un dels últims paratges verges del món amb la qual va rebre el setembre passat el XXI Premi Sebastià Juan Arbó de Sant Carles de la Ràpita.

Publicada per Cossetània, L'ull blau de Sibèria, “aquest gran mar enmig de la immensa taigà” fins a als confins del qual Dickens ja havia fet viatjar el seu Miquel Strogoff, denuncia a través de la ficció la biopirateria i les ecomàfies que amenacen les grans reserves del planeta com la del Baikal, que Vilanova va tenir ocasió de conèixer durant dos viatges a Rússia, l'any 1988, durant la Perestroika, i el 2005, amb Vladimir Putin ja en el poder i en què va entrar en contacte amb l'associació d'escriptors i ecologistes agrupats a l'ONG Help Baikal.

Vilanova, pioner del pensament ecologista a Catalunya, ha publicat també recentment L'Estat ecològic (Base), en què proposa una alternativa sostenible i pacifista als estats militaritzats com ara l'espanyol en plena reivindicació de la sobirania catalana. El llibre actualitza les reflexions de L'econacinalisme, que va escriure fa més de trenta anys, per posar-les, diu, “al servei del futur Estat propi”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.