cultura

SGAE creu en el ‘dret a decidir'

La nova junta de la societat de gestió de drets impulsa la descentralització amb capital per a inversions territorials

Entre els 21 candidats, hi ha Joel Joan, Max Sunyer, Natxo Tarrés, Pep Sala i Jordi Galceran

La nova junta de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) defensa el dret a decidir, dins de la seva estructura privada. Després d'anys en què s'anava allargant aquesta demanda històrica, la junta que dirigeix des de fa prop d'un any Anton Reixa construeix un mecanisme per descentralitzar i fer més permeable la societat de gestió de drets d'autor. Els territoris disposaran d'una bossa econòmica per a inversions culturals, a més de poder pressionar en aspectes que siguin sensibles als socis que representen. Fins i tot s'estableix la possibilitat que els socis de diferents territoris (com podria ser Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears) s'uneixin per defensar amb més força les accions d'inversió cultural.

El 25 d'abril es faran unes eleccions a Barcelona per triar deu de les 21 persones que s'han presentat per formar part del consell directiu de Catalunya. Tot i que a Catalunya hi ha fins a 18.000 socis, només tenen dret a vot pocs més de 4.500. Ramon Muntaner, director de la SGAE a Catalunya i les Balears, alerta que últimament s'han obert les condicions de vot per fer-lo més participatiu. Entre els 21 candidats, hi ha noms com ara el director de cine i actor Joel Joan, el dramaturg Jordi Galceran i els músics Max Sunyer, Pep Sala i Natxo Tarrés. El consell estarà format pels deu membres elegits més els tres membres catalans de la junta de la SGAE. Enric Gomà, un dels impulsors junt amb Reixa de la creació d'aquests consells, admet les dificultats a l'hora de defensar-ho davant d'altres socis. La SGAE és una entitat privada supraestatal i es regeix per la defensa dels autors que en són socis. Muntaner comenta que, fins i tot si Catalunya fos independent, els autors podrien continuar a la SGAE, una entitat que no es constreny a l'Estat espanyol ni a motivacions polítiques.

Al febrer, el govern va aprovar un decret per regular l'accés al registre d'entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual de Catalunya, com a fase imprescindible per a la creació d'una societat de drets de propietat intel·lectual a Catalunya. Gomà apunta que la SGAE serà respectuosa i còmplice, com ho és en d'altres de bessones, si es crea una societat de gestió catalana, tot i que adverteix de la dificultat d'organització. L'objectiu continuaran sent els autors (la majoria no poden viure de la seva creació) i, en comptes de plantejar reduccions en els drets d'autor, la recerca conjunta de solucions, com ara impulsar una gira amb músics coneguts que donin alternativa a d'altres per descobrir, encara.

Reptes

Per ara, hi ha establert que un 20% de la partida per a consells territorials el gestioni el consell català. No queda clar quin percentatge del que gestioni la Fundació Autor serà per als consells territorials. De totes maneres, la clau pot ser negociar les partides per a projectes estatals, interterritorials i internacionals que també beneficiïn els autors de casa. En els pròxims dos anys, la Fundació Autor es troba en un procés de desinversió (eliminant deutes pel desmuntatge de la xarxa Artèria). També hi ha una reducció d'ingressos en aquesta partida perquè han desaparegut els del cànon digital. Cada consell tindrà una durada de tres anys. Passat aquest temps, es revisaran les clàusules.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.