cultura

“La gent pensa que coneix la meva història fins que veu ‘Fènix 11.23'”

Èric Bertran recorda a Alacant que amb 14 anys li van aplicar la llei Antiterrorista i el van marcar en un judici polític que no el va poder condemnar per la pressió popular

“Estic molt, però que molt content que la Universitat d'Alacant m'hagi convidat a la projecció de Fènix 11.23, realment crec que és una història que la gent ha de conéixer, perquè tot el que s'hi explica és veritat i aquestes coses passen”, així es mostrava el protagonista, l'Èric Bertran, aquest dijous a Alacant després d'haver assistit a la projecció de la pel·lícula Fènix 11.23 que la Universitat d'Alacant ha programat en el marc del cicle de cinema en valencià.

El jove Èric, que hui ja té 23 anys, explica a El Punt Avui com se li adreça la gent abans i després de veure el film. “Hi ha persones que em coneixen i saben de què va la història i molts que ni tan sols això, perquè ja fa vuit anys que va passar, però quan ixen de la sala, després d'haver vist la pel·lícula, la gent al·lucina i en especial els que es pensaven que coneixien la història i veuen com va anar de veritat”, expressa el jove.

Col·loqui

La pel·lícula es projecta aquests dies als cines Ábaco de Sant Vicent del Raspeig amb una notable assistència de públic que ha tingut l'oportunitat de conéixer en persona el protagonista de la història, que després de la projecció de la nit de dijous va atendre les preguntes dels espectadors durant més d'una hora a la mateixa sala.

El públic divers es mostrava sorprés i alhora indignat pel que va passar a l'Èric: volien saber com es va sentir, si tot el que s'hi conta era veritat, com el van tractar la policia i després a l'Audiència Nacional o com era possible que prengueren per terrorista un jove de 14 anys que “tan sols havia enviat uns correus electrònics a unes empreses per demanar-los que etiquetaren els seus productes també en català”.

Judici polític

Bertran va explicar que la pel·lícula presenta els fets “alleugerits perquè tinguen credibilitat, perquè en realitat tot va ser molt més dur”. Segons el protagonista d'aquesta història, que va succeir l'any 2004, el seu va ser un judici polític. “Sabien perfectament qui era jo i què era l'exèrcit del Fènix –extret dels llibres de Harry Potter– però malgrat tot van venir 30 membres dels antiavalots a casa, em van processar i volien posar-me 8 anys en un reformatori”, indica. I és que com recorda Èric “amb la llei antiterrorista no tens cap dret, ni ets menor d'edat ni res, no saps qui t'ha denunciat, ets sents absolutament indefens”.

“A la pel·lícula potser no queda clar del tot, però la realitat és que no em van poder condemnar gràcies a la pressió popular. Quan van saber que la denúncia procedia dels supermercats DIA i ho vam escampar, la pressió popular contra ells va fer que retiraren la denúncia i, per això, la fiscal no va poder continuar el procés malgrat que ho va intentar amb altres empreses”, continua.

Més projeccions

Encara no hi ha dates confirmades, però la pel·lícula també es podrà veure al cicle de cinema en valencià d'Elx i Èric Bertran va mostrar la seua predisposició a assistir-hi de nou per atendre les preguntes del públic.

El film, dirigit per Joel Joan i Sergi Lara, ha tingut un gran èxit a les sales comercials del Principat de Catalunya i la propera setmana s'estrena a les sales del País Basc, on també estarà Èric Bertran en una gira de promoció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.