cultura

L'Any Estellés rep el suport unànime del Congrés

Tots els grups parlamentaris han donat el seu vistiplau a la proposta de líder del PSPV, Ximo Puig, per difondre l'obra del poeta de Burjassot

El PPCV va votar a les Corts en contra de declarar 2013 Any Estellés

El diputat insta el Ministeri a difondre la poesia d'autors d'altres cultures de l'Estat

Tots els grups amb representació al Congrés dels Diputats han donat suport a la proposta del diputat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, perquè el govern espanyol reconega la trajectòria del poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés. En concret, Puig ha exigit al govern que s'aprove una proposició no de llei perquè es “difonga la seua obra” i que “s'enaltisca i done a conéixer aquest gran poeta valencià”. La decisió del PP contrasta amb la que va prendre la formació a les Corts, on fa unes poques setmanes va votar en contra de declarar 2013 Any Estellés. “Existeixen altres personatges il·lustres que mereixerien amb major motiu una dedicació oficial d'any, per part del Consell”, van argumentar els populars.

Puig ha assegurat en la Comissió de Cultura que “en aquesta crisi deshumanitzadora” els versos d'Estellés “plens de passió, ritme i humilitat ens serveixen de refugi” i ha destacat que és “el moment de reivindicar el paper i el valor de la seua presència en les lletres, en la societat valenciana i també espanyola”. En aquest sentit, el líder dels socialistes valencià ha reivindicat la “vocació universal del fill de forner.”

Autors d'altres cultures

El socialista ha plantejat a l'executiu de Rajoy que “participe activament en les iniciatives que l'AVL, Escola Valenciana, l'Ajuntament del seu poble o la fundació que porta el seu nom desenvolupen amb motiu de la celebració de l'Any Estellés” . Puig també ha instat el Ministeri d'Educació a difondre la poesia d'autors de les diferents cultures d'Espanya, “tant dins com fora del nostre país”.

Durant la seua intervenció Puig ha recordat que “el fill de forner, periodista, va il·luminar el tardofranquisme amb una poesia nova, emotiva i profunda” i ha afegit que “la llarga dictadura va agranar gran part de la nostra cultura i quasi tota la segona meitat del segle XX i va fer impossible el reconeixement de l'obra dins de les nostres fronteres”.

Puig ha recordat els nombrosos guardons que Estellés va rebre per la seua trajectòria: Premi d'Honor dels Lletres Catalans (1978); Premi d'Honor de les Lletres Valencianes (1990) i més tard la Medalla d'Or de Belles Arts del Ministeri de Cultura. “La seua influència poètica ha sigut reconeguda en la renovació de la poètica contemporània i des de fa més de 40 anys s'ha traduït a nombroses llengües, l'última l'any passat a l'ucraïnés”, ha afegit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.