cultura

Premis a la constància

La centenària Joana Raspall, Josefa Contijoch, Narcís Comadira i Toni Gomila, entre els 14 guardonats en literatura, recerca i teatre en els premis Serra d'Or

La crisi i les seves nefastes conseqüències en la cultura van planar ahir en l'acte de lliurament dels premis Crítica Serra d'Or al Palau Moja de Barcelona. Però, per exorcitzar la crisi, l'acte va esdevenir una reafirmació de la cultura a través d'uns guardons que fa 46 anys que atorguen la revista Serra d'Or i Publicacions de l'Abadia de Montserrat, els més antics del país. Tota una lliçó de constància i fidelitat a la cultura i la llengua del país. Amb una sala plena de gom a gom, els 14 guardonats van rebre les emblemàtiques serretes d'or per les seves obres ja publicades.

Un protagonisme especial va tenir l'escriptora Joana Raspall, del naixement de la qual enguany se celebra el centenari, que va rebre, després d'una llarga ovació, el premi al conjunt de la seva obra en la categoria de literatura infantil. “Aquest ja no és el meu temps. Ja no he de dir res, jo –va dir l'autora centenària, després de recollir el premi–. Només felicitar-vos per la feina per la poesia catalana i per la preparació dels nens i nenes.”

Contijoch, un cop més

Josefa Contijoch va rebre el premi en la categoria de novel·la per Sense alè, una obra d'aires autobiogràfics, de protagonisme coral, que rememora els anys seixanta i setanta des del punt de vista “dels llibres que llegíem, les pel·lícules que veiem i el qüestionament del fet literari”. Sense alè ja ha rebut el premi Ciutat de Barcelona i és finalista del premi Crexells.

El poemari Lent, de Narcís Comadira, ha aconseguit el premi en la categoria de poesia. Després de recollir la serreta, el poeta i pintor gironí va definir el llibre guardonat com “un llibre lent que s'ha de llegir lentament”.

Durant l'acte es van fer sentir algunes reivindicacions en pro de la llengua i la cultura catalanes a les Illes, per part dels premiats balears. L'autor i actor Toni Gomila, premiat pel text de teatre català Acorar, va remarcar sobre els premis com aquests: “Són oxigen, que ens fa molta falta, perquè a les Illes estem sense alè.” Miquel Àngel Llauger, guanyador amb Jaume Bosquet de la categoria de traducció per Antologia de Spoon River, d'Edgar Lee Masters, va recordar “els atacs a la llengua que vénen dels governants”.

El pare Josep Massot, director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat i de Serra d'Or, va recordar les dificultats que viu el sector del llibre i que han afectat directament l'editorial. La falta d'ajuts ja va provocar la supressió de la revista Tretzevents, i a finals d'any, segons va anunciar Massot, s'haurà de deixar de publicar la revista per a nens petits Piu-Piu.

Tots els premis Crítica Serra d'Or 2013

Novel·la: Josefa Contijoch per Sense alè.

Poesia: Narcís Comadira per Lent.

Estudis literaris: Josep Iborra per Humanisme i nacionalisme en l'obra de Joan Fuster.

Biografies i memòries: Rosa Cabré per Baltasar Porcel i Llorenç Villalonga. Les passions ocultes. Correspondència i vida. Epistolari complet (1957-1976).

Traducció: Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger per Antologia de Spoon River, d'Edgar Lee Masters (Llibres del Segle).

Recerca (humanitats): Teresa Iribarren per Literatura catalana i cinema mut.

Recerca (altres ciències): Pilar Bayer, Jordi Guàrdia i Artur Travesa per Arrels germàniques de la matemàtica contemporània.

Catalanística: Dominique de Courcelles per
La paraula arriscada de Ramon Llull.

Text de teatre català: Toni Gomila per Acorar.

Espectacle teatral: Ivan
i els gossos de Hattie Naylor
, dirigit per Pau Carrió i interpretat per Pol López.

Aportació més interessant en teatre: Òpera còmica de Barcelona, de Viviana Salisi i Artur Arranz.

Literatura infantil: Joana Raspall, per tota la seva obra.

Literatura juvenil (creació): Àngel Burgas per Noel et busca.

Literatura juvenil (Coneixements): Virgínia Lorente per Les meves cases favorites.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.