cultura

Mascarell considera que denominar LAPAO al català vulnera l'article 3 de la Constitució

El govern instarà l'executiu espanyol a fer complir la carta magna a aquells que habitualment “s'omplen la boca amb la defensa de la Constitució”

El conseller de Cultura lamenta l'obsessió amb el català, amb una “estratègia permanent”

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, creu que denominar amb un nom “estrambòtic” com LAPAO al català incompleix l'article 3 de la Constitució espanyola, que recull que totes les llengües existents a Espanya han de tenir una especial consideració i protecció. Per això, el govern instarà l'executiu espanyol a fer complir la carta magna a aquells que habitualment “s'omplen la boca amb la defensa de la Constitució” i que, a la pràctica, “no són capaços d'entendre què diu”. “Alguna cosa farem”, ha insistit Mascarell. Al seu entendre, amb la llei de llengües d'Aragó es fa un “esforç per posar un nom ridícul que no va enlloc” i espera que “algú amb sentit comú” torni a donar el “nom real a les coses”.

El conseller de Cultura assegura que el futur passa per guanyar “política i culturalment” i lamenta l'obsessió amb el català, una “estratègia permanent” d'alguns dels principals partits que “organitzen i tenen poder en el conjunt de l'Estat”. “Moltes de les institucions s'hi dediquen, una situació que s'expressa a través de lleis i sentències contra el català”, ha reblat. Per Mascarell, l'objectiu és intentar “aïllar i menystenir” la llengua i fer “petit el que és gran”.

Trapezi, una polèmica tancada

El conseller de Cultura ha donat per tancada i “absolutament resolta” la polèmica pel festival Trapezi, que ha canviat de model organitzatiu. Per Mascarell, un festival no es pot fer “des de la conselleria” i ha assegurat que és partidari que siguin els territoris “els que es facin càrrec dels festivals, s'han de fer des de l'entorn”.

En aquesta línia, reconeix que ha costat trobar “la fórmula” perquè funcioni bé un festival que és voluntat del govern que sigui la referència en el sector del circ. En aquest cas, Mascarell ha volgut deixar clar que els diners no eren el problema sinó el “model organitzatiu”.

Finalment, ha volgut deixar clar que la programació “no s'ha fabricat en 15 dies” sinó que el director fa mesos que la tenia tancada. “De cara als propers anys creiem que la fórmula que s'ha trobat és la bona, i implica la Generalitat, el sector del circ i compromet la ciutat”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.