cultura

Un Loop amb ritme

El festival de videoart de Barcelona, enguany còmplice del món de la música, desplegarà una immensa programació en un centenar d'espais de la ciutat

L'hotel Catalonia Ramblas tornarà a ser la seu de la fira, amb 44 galeries, un 85% internacionals

Els concerts en directe de Madonna no serien el que són sense tot el muntatge visual que acompanya la gran diva del pop. Qui diu Madona diu Lady Gaga, o tants altres músics que saben bé que al públic no se'l conquereix només per les orelles. Una bona pantalla els fa un servei brutal. Del poderós influx de l'art visual en el món de la música en parlarà, i molt, el Loop d'aquest any. Loop, l'esdeveniment que es van inventar una colla de galeristes de Barcelona ja fa onze anys per obrir el camí, i el mercat, del videoart. I, sobretot, “per posar la capital catalana al mapa internacional de l'art contemporani”, que no era gens fàcil, exclama Carlos Duran, una de les ànimes del projecte. Loop es va fent gran, però no perd la capacitat per sorprendre i per arriscar-se trepitjant nous terrenys verges. Enguany, a partir de demà i fins al 25 de maig, ho farà amb més ritme que mai.

Els forts vincles entre la música i la imatge en moviment no tindran, però, el protagonisme exclusiu. En moments de tanta agitació mundial, Loop seria frívol si girés l'esquena als grans mals del seu temps, cosa que no farà gràcies a l'exèrcit de videocreadors que saben ficar el dit a la llaga quan més convé.

Aquests seran els dos accents més forts del festival Screen, la branca festiva de Loop, que s'inaugura avui (19.30 h) a l'Arts Santa Mònica, on es presentarà l'exposició Haute fidélité, teixida amb les obres del Fonds d'Art Contemporain de la Ville de Genève (FMAC), que per primer cop llueix la seva col·lecció a l'estranger.

L'Arts Santa Mònica és només un dels més de cent espais de la ciutat, entre museus, centres d'art, galeries i altres, que s'han sumat amb entusiasme a la rauxa de Screen amb projectes expositius que abracen alguns dels millors videocreadors del món: Cerith Wyn, Nam June Paik, Christian Marclay, Bruce Nauman, Yayoi Kusama...

Barcelona es converteix en una gran pantalla, i el festival culminarà a partir de dijous de la setmana que ve en la fira que dóna el sentit definitiu al projecte. Una fira que, des que va néixer, se celebra a les habitacions d'un hotel (un any més, l'hotel Catalonia Ramblas) i s'erigeix en el punt de trobada dels professionals de referència de tot el sector, artistes i col·leccionistes.

La fira Loop aplegarà 44 galeries, un 84% internacionals. Cada galeria presentarà l'obra d'un artista. Només sis són nacionals. Harun Farocki, Christoph Girardet & Matthias Müller, Hans Op de Beeck i Adam Chodzko són algunes de les firmes que aixequen més expectatives. Hi haurà divuit premières, vídeos d'estrena absoluta. I tot, absolutament tot, té el vistiplau d'un comitè d'experts.

A més del festival i de la fira, Loop té una tercera pota: la formació. És el que els seus artífexs ara han batejat com a Loop Studies, “la nostra R+D”, assenyala Carlos Duran: es tracta de trobades professionals i seminaris organitzats conjuntament amb la Universitat de Barcelona. Hi participaran una trentena de músics, escriptors, cineastes, artistes, comissaris i investigadors internacionals, amb la mateixa idea de continuar avançant en el camí de les confluències entre disciplines, tan característiques dels temps actuals.

Loop, que té un ferm suport de l'Ajuntament i de la Generalitat, ha hagut de fer front a les dificultats típiques del context actual. Tot plegat s'ha traduït en una reducció del pressupost d'un 9%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.