cultura

Mètode Guardiola

‘Pep talks', que s'estrenarà a Dublín i Nova York, és una conferència en clau còmica inspirada en l'entrenador del Barça per explicar Catalunya arreu del món

‘Pep talks' no busca fer un retrat físic de Guardiola, però sí coincidir-hi
en l'essència

Un ambaixador de la causa catalana. L'actor Pep Garcia-Pascual prepara l'estrena de Pep talks aquests dies a Manresa, abans d'estrenar-la del 13 al 15 d'aquest mes a Dublín. A pocs quilòmetres de la ciutat natal de Pep Guardiola, Garcia-Pascual reconstrueix la trama del jove Albert Ramos (Els últims dies de Klark K., 2010 Flyhard), que és a mig camí de la realitat i de la ficció. D'entrada, l'espectacle es volia vendre només fora de Catalunya, però, amb l'entrada del director Iban Beltran, ja es parla de fer una temporada a alguna sala de Barcelona. A hores d'ara, estan negociant.

Pep Guardiola, tot i que reivindica que només és un entrenador de futbol, s'ha convertit en el capdavanter de Catalunya. Pep talks no vol entrar en política (així com també evita la vida íntima) però sí que imagina com Guardiola construeix el seu equip invencible (“perquè un equip sigui imparable, primer ha de ser un equip”) a partir dels referents de la cultura catalana com ara l'esforç, l'ànsia de construir en positiu i la necessitat de fer pinya. Per això, la peça es pot convertir en un atractiu aparador de Catalunya. Els Casals Catalans ja han mostrat molt d'interès a poder-lo presentar a les seves respectives ciutats. Des de la companyia Laiogurt, estan molt satisfetes d'aquesta rebuda, tot i que primer volen garantir l'èxit en l'estrena a l'Axis Ballymun de Dublín i posteriorment al New York Fringe Festival.

Tot ve de fa tres anys, quan els cosins de l'actor l'incitaven a disfressar-se per carnaval. No en tenia ganes. Li van donar una idea, aparentment innocent: deixar-se una mica de barba i fer d'entrenador del Barça. La idea va resultar ser un filó. Tot i que en l'obra no es busca una imitació física, sí que s'aprofundeix en l'essència del personatge. Ja fa un parell d'anys que van treballant un possible text amb Ramos. Els esdeveniments esportius s'han avançat a l'estrena (agafar-se l'any sabàtic, tornar a fitxar pel Bayern...) però la idea de fer una conferència esportiva per a uns teòrics empresaris potencials va ser abans a l'escena, tot i que no s'hagués estrenat, que a la vida real: Guardiola va fer unes conferències a l'Amèrica del Sud fa poc titulades Liderazgo deportivo.

En el temps que el muntatge ha anat agafant cos, Albert Ramos ha anat fent-se un lloc en la dramatúrgia més jove contemporània de casa. Per exemple, ha participat en una sessió de l'Aixopluc del Lliure, en un altre muntatge d'històries curtes (que s'ha pogut veure a Porta 4 i ara es trasllada a l'Àtic 22 del Tantarantana) i fins i tot ha estat finalista del premi Quim Masó. Per García-Pascual (ànima del projecte Parking Shakespeare) Ramos juga “amb un humor peculiar”, tot i no ser gens futboler.

Hi ha vida després del ‘ben d'hora'

Quan es va anunciar que Pep Guardiola deixava el Barça “un divendres de maig gris”, tothom va preguntar a l'actor Pep Plaza què faria a partir de llavors. Així neix I ara, què?, una peça en què Guardiola no és el protagonista però sí el desencadenant. L'actor interpreta aquesta peça amb molta comèdia, improvisació i un contacte directe amb el públic fins al 30 de juny al Club Capitol. Després espera fer una gira d'estiu pels pobles. Amb l'exentrenador mantenen una relació distant. Imagina que està conforme amb les seves imitacions al Crackòvia perquè li va desitjar sort quan va estrenar al Capitol. Plaza el felicita en cada nou èxit esportiu. Amb un SMS.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.