cultura

Max Wheeler, premi internacional Ramon Llull

El lingüista britànic Max Wheeler serà el 23è premi internacional Ramon Llull que concedeix l'Institut Ramon Llull (IRL) en reconeixement a una tasca de difusió de la llengua i la cultura catalanes. En aquest sentit, Wheller s'ha distingit per la defensa de la unitat lingüística del català en les seves diverses modalitats.

Tot i que l'anunci es fa ara, el guardó (dotat amb 8.000 euros) no serà lliurat a l'acadèmic fins al mes de novembre vinent a Andorra, en el marc de la cerimònia anual de lliurament dels premis que concedeix l'IRL. El jurat ha definit Wheeler com un “filòleg en el sentit més tradicional del terme i un lingüista teòric en el sentit més modern de l'expressió”. També ha considerat que la seva candidatura era especialment rellevant perquè, amb la seva recent jubilació, Wheeler ha incrementat la seva dedicació a la llengua catalana, i perquè coincideix amb la recent publicació de l'obra Noves aproximacions a la fonologia i la morfologia del català, en què vint-i-nou investigadors de l'àrea lingüística catalana i de l'estranger homenatgen Wheeler.

Max Wheeler, nascut a Middlesex el 1946, és catedràtic emèrit en lingüística a la Universitat de Sussex. Es va formar en llengües romàniques a la Universitat d'Oxford, on el 1975 va llegir la seva tesi doctoral, centrada en la fonologia generativa del català. Posteriorment va ser professor de lingüística a la Universitat de Liverpool fins al 1989 i a partir de llavors a la Universitat de Sussex, on va treballar fins que es va jubilar.

President de la Societat Anglocatalana entre el 1993 i el 1996, és també membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans des del 1997.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.