Llibres

NOVEL·LA

jordi capdevila

L'aigua més pura tenyida de sang

L'aigua és considerada el bé més preuat de la Terra, que va perdent puresa i vivor arreu. I resulta que la reserva d'aigua viva més gran del planeta es troba en el dolç llac Baikal, en plena Sibèria, a 3.000 quilòmetres de Moscou. En 650 quilòmetres de llargada, al llac hi ha catalogades 1.550 espècies animals i 1.085 de vegetals. És considerat pels experts “una catedral de l'ecologia”. No sobta, doncs, que Santiago Vilanova, un dels pioners del pensament ecologista a Catalunya, situï el melic de la seva tercera novel·la en aquest tresor aqüífer conegut com l'Ull Blau de Sibèria. Un escenari idoni per bastir un relat on l'expert barceloní Andreu Vilert té la missió de negociar per una multinacional francesa la compra anual d'una important quantitat d'aquesta aigua per envasar-la i posar-la a l'abast dels consumidors occidentals.

Si bé l'encàrrec inicial és purament comercial, l'especialista rebrà una substanciosa propina de dos milions de dòlars si aconsegueix una nevera portàtil plena d'Epischura baikalensis, uns petits crustacis minúsculs amb propietats purificadores hídriques que poblen el llac.

Un embolic d'interessos que giren entorn d'aquest encàrrec comercial en què trobem involucrats des de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA i la burocràcia corrupta creada a l'ombra de Putin, fins als moviments ecologistes siberians que volen evitar la degradació d'aquest tresor natural, declarat patrimoni de la humanitat.

Un conflicte sucós global que permet bastir una trama d'espionatge científic en un paisatge idíl·lic, que va immortalitzar Jules Verne a la novel·la Miquel Strogoff. Les ambicions del poder econòmic i polític mundial també hauran de lluitar contra un moviment liderat per intel·lectuals siberians reunits per denunciar la cobdícia del món occidental, on també serà invitat Andreu Vilert. Encara que l'escull més gran que haurà de superar el negociador seran les trobades casuals amb més d'una bellesa femenina amb ingenuïtat suficient per oferir-li al protagonista les seves dots seductores amb finalitats que van molt més lluny del plaer eròtic i sentimental.

Una novel·la de denúncia, amb una dosi de sang i fetge inclosa, que té la virtut de fer servir un llenguatge planer i directe, que supera l'excés de dades tècniques embafadores, a la vegada que ofereix explicacions esfereïdores de la corrupció i criminalitat generades amb l'enfonsament de l'imperi soviètic.

L'ull blau de Sibèria
Santiago Vilanova
Editorial: Cossetània (Valls, 2013) Pàgines: 118 Preu: 11,90 euros
L'apunt
Santiago Vilanova (Olot, 1947) és autor de deu assajos de fons ecologista i cofundador del MEC (Moviment Ecologista Català) i també del partit Alternativa Verda.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.