cultura

JOSEP MARIA MIRÓ

GERENT DEL CINEMA ALHAMBRA DE LA GARRIGA

“Abans el cinema era imprescindible per a la gent”

Em sabria molt de greu que, tot i donar qualitat i un tracte diferent, hagués de tancar
Quina és la situació del cinema Alhambra de la Garriga?
El problema és que les pel·lícules en 35 mm s'estan acabant, pràcticament no en queden. S'han de canviar i passar al digital, i això són molts diners. El Cineclub[entitat del poble] ha començat una campanya per aconseguir diners [via micromecenatge i activitats]. Farem actuacions especials, vindran actors, directors... Farem la campanya fins a la festa major, que és a primers d'agost. L'Ajuntament ens ajudarà amb una part, però encara calen 50.000 euros.
L'ha sorprès la reacció de la gent?
Sí, totalment. Això és el que m'ha donat més moral, perquè em sabria molt de greu haver de tancar. Tothom té molta il·lusió.
Aquí tot és artesanal, oi?
És familiar. M'ajuden molt els dos fills i la dona. El fill gran també m'ajuda a programar, a moure's per portar personatges aquí. Després tinc el Miquel Sebastià d'operador, que és una meravella. Ara ens hi haurem d'adaptar [al digital]. Però noi, o fas això o plegues.
A més, programeu pel·lícules una mica diferents...
La meva base és molta pel·lícula europea, molt cinema d'autor. Sempre que puc ho faig en versió catalana. Quan puc, faig: a primera hora, una d'infantil; després, a les set, faig la comercial, que no vol dir que no sigui de qualitat, i a les nou sempre faig la pel·lícula de minories. I així ho combinem.
A banda, hi ha la baixada general d'espectadors...
Jo no havia vist mai una cosa igual. Havíem tingut una davallada forta amb el vídeo, però ara la crisi és espantosa. Abans el cinema era imprescindible per a la gent, ara és de més a més. Aquí ens ho fem nosaltres, però tot i així hi ha una sèrie de despeses bastant costoses...
El 21% d'IVA ha estat un clatellot?
Això ha estat el pitjor que hi podia haver. Ha creat una psicosi a la gent, que s'encarien les entrades i tot. I no ho entenc, perquè hi va menys gent i recapten menys. Per tant, no haver-lo tocat. Del 8% passar al 21% és monstruós. Jo ho vaig apujar molt poc, però has d'apujar, perquè si no, no fas caixa. Però el problema és que no vingui gent. Fa cosa de tres o quatre mesos que ha fet una davallada molt gran.
Quan va començar, el 1978, com era el públic? I com és ara?
Abans els hàbits de la gent eren diferents. Ara la gent selecciona més el que va a veure. Abans feies pel·lícules que ara no aniria a veure ningú. Començaves a les tres o dos quarts de quatre i acabaves a dos quarts de dues de la matinada. I ara si fas l'última sessió més tard de les onze, malament. Els hàbits han canviat. El que falla molt és el jovent. El meu públic és de 25 o 30 anys cap amunt. Ve molta gent de 50 i 60 anys, i els has de fer pel·lícules que els agradin. Escolto molt l'opinió del que em demanen, com que hi ha un tracte molt íntim i familiar... Aquí ens coneixem tots.
D'on li ve la bogeria pel cinema?
De petit. Sempre m'ha agradat. A la meva família, per part dels pares i els avis, sempre s'havia fet teatre. Jo em vaig criar al Patronat [teatre de la Garriga], els meus avis hi feien de porters i encarregats, i allà vaig agafar afició al cine. Vaig començar ja amb el cine NIC, al barri, per a les criatures. Després feia cine a la parròquia, i després al balneari Blancafort, on vaig estar treballant. Fins que em van oferir el cine. Aquest local té cent anys, i és cinema des del 1925 o una cosa així.
Quines pel·lícules salvaria de totes passades?
Hi ha els clàssics de tota la vida. Ara, si et dic Casablanca tothom dirà: “Home, ja ho sabem!” N'hi ha moltes. A mi sempre m'ha agradat molt el cine musical i he estat un admirador de l'Audrey Hepburn. No em canso de veure Vacaciones en Roma, que és la primera que va fer. M'agraden molt els westerns, la comèdia americana... Ara potser es troben a faltar directors amb personalitat, com ara Hitchcock, i guionistes, sobretot guionistes. Trobo que al cine hi ha carència de bons guionistes. Abans, en una comèdia americana, d'un petit embolic, en feien una gran pel·lícula.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.