cultura

Sol, platja i Thyssen

La mostra ‘Sisley-Kandinsky-Hopper', amb 54 obres de la col·lecció de la baronessa, aterra a l'Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols fins a l'octubre

L'exposició s'inaugura aquesta tarda i ja es podrà visitar
a partir de
demà al matí

Un diàleg entre les pintures d'autors europeus i nord-americans dels segles XIX i XX a través de 54 obres de la col·lecció de la baronessa Carmen Thyssen. És el fil conductor de la segona exposició estival al monestir de Sant Feliu de Guíxols, titulada Sisley-Kandinsky-Hopper i presentada ahir al mateix Espai Carmen Thyssen. Aquesta tarda se'n farà la inauguració oficial i a partir de demà al matí s'obrirà al públic fins al 13 d'octubre.

El comissariat de la mostra ha recaigut novament en Pilar Giró, regidora del municipi, amb l'assessorament de la baronessa i els conservadors dels museus Thyssen-Bornemisza de Madrid i Carmen Thyssen de Màlaga, els millors coneixedors dels fons que nodreixen l'exposició temporal. Giró va destacar que “el fil conductor és l'ànima del paisatge, un element que fa senzill traçar el discurs”. I enmig dels autors de més prestigi internacional, una dotzena de quadres de pintors catalans que participen per primer cop en una exposició temporal. Com a exemples, tres peces fauvistes de Miquel Villà, pintades a Veneçuela i Colòmbia, o Paisatge amb camperols, de Joan Pinós i datat cap al 1891.

La mostra camina des del realisme, el naturalisme i el romanticisme cap a l'impressionisme i l'expressionisme. En aquest darrer àmbit a més de les pintures fauvistes de Villà, “un dels oblidats de la pintura catalana”, segons Thyssen, també s'exposen exemples de constructivisme o orfisme, amb traços que comparteixen la visió subjectiva de cada artista.

Hopper i el Martha McKeen

Entre els pintors presents a l'exposició, també hi ha Gauguin, Kupka i Delaunay. Però Carmen Thyssen va posar l'èmfasi en una obra de l'americà Edward Hopper, El Martha McKeen de Wellfleet, que il·lustra el cartell de l'exposició.

L'exconservador del Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid, Tomás Llorens, va destacar que tot i ser un dels pintors més característics dels Estats Units, la seva producció de maduresa és escassa, i la representació del veler, pintada el 1944, és un dels dos únics quadres en què va plasmar un paisatge marítim. Per veure l'altre cal viatjar a Washington.

Atractiu turístic

La primera visita de la col·lecció Carmen Thyssen a Sant Feliu de Guíxols es va saldar amb més de 38.000 visitants, una xifra que des del consistori valoren especialment per l'atracció de turistes a l'estiu amb una alternativa de pes al sol i la platja. Pel vicealcalde, Pere Albó, la continuïtat té més valor que la novetat de l'any passat: “Provem que el projecte no era una cosa efímera i va endavant.”

L'alcalde, Joan Alfons Albó, va destacar el “caché” de la mostra i va citar els adjectius que l'il·lustre fill de la vila Agustí Calvet, Gaziel, havia dedicat a la ciutat: “petita i exquisida”. L'alcalde va agrair a la baronessa que les exposicions “permeten tornar-los a posar en valor”. Thyssen els va reconèixer l'“entusiasme” en l'organització i va renovar el compromís de prestar un trosset de la seva pinacoteca cada estiu. Mentrestant, el projecte per dotar la població d'un centre d'art estable continua ajornat per la crisi, però no abandonat.

LA DATA

13.10.2013
és la data límit
per poder visitar l'exposició a l'Espai Carmen Thyssen del monestir de Sant Feliu de Guíxols
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.