cultura

arqueologia

Restes d'un poblat iber afloren a Sant Joan les Fonts

Han estat descobertes pel pintor i editor Josep Oliveras en uns terrenys privats del parc natural de la Garrotxa, a la zona del Boscarró

Quan hi hagi recursos, la Diputació hi excavarà

El pintor i editor Josep Oliveras ha trobat vestigis d'un poblat iber i d'un de neolític a la part superior del Boscarró, a l'aiguabarreig de la riera de Ridaura i del riu Fluvià, a Sant Joan les Fonts. Oliveras explica que la troballa va ser una casualitat, ja que, fins fa poc, la zona, una mena d'altiplà, ha estat ocupada per esbarzers i ha va ser netejada fa pocs mesos per l'Ajuntament per fer-la visitable. “Hi buscava restes d'antigues masies medievals per a un llibre i inventari que estic fent”, explica el responsable de la troballa. Segons ell, ràpidament es va adonar que les restes trobades no eren ni de bon tros de masies. “Com a tals, no tenien sentit, per exemple parets corbes en un espai molt obert”, hi afegeix.

Oliveras, a més, va intuir que els vestigis trobats eren ibers, perquè havia visitat les restes del mateix període de Sant Aniol de Finestres. Ell mateix va comunicar la troballa a l'Ajuntament després de fer-la visitar pels dos arqueòlegs de la Diputació de Girona que feien tasques de restauració al monestir romànic de Sant Joan les Fonts. Posteriorment, dos arqueòlegs més especialitzats van visitar la zona i van acreditar que es tracta d'un poblat iber. La troballa ha quedat registrada com a punt d'interès arqueològic, en espera que, quan hi hagi recursos, s'hi puguin dur a terme els treballs d'excavació pertinents. A més, l'Ajuntament l'ha senyalitzat amb l'objectiu de protegir aquest espai de possibles furtius de peces arqueològiques.

Oliveras explica que es tracta d'un poble de dimensions importants, que, segons que sembla, tindria dues parts diferenciades amb camps de conreu al centre. A la banda oest, hi hauria l'entrada fortificada i les construccions comunes (els graners, el forn, etc.) i a l'altra, els habitatges. A part, també ha localitzat unes estructures circulars, que fan pensar que es tracta de monuments funeraris, i, a més, cabanes de punt rodó enderrocades.

Josep Oliveras destaca la ubicació privilegiada d'aquest poblat, el habitants del qual quasi no van necessitar construir muralles, ja que les parets de basalt de banda i banda ho feien innecessari. Per això, les estructures fortificades només es troben en l'únic accés que hi havia. A part, estava a tocar de dos rius i rodejat de bosc. A la part contrària del Boscarró, Oliveras hi va trobar ceràmica neolítica.

LA XIFRA

2
poblats
són els que hi hauria al Boscarró de Sant Joan les Fonts, un d'iber i un de neolític.

LA FRASE

La ceràmica era molt fina i grisa a l'interior, una característica dels ibers. Per la quantitat, és un assentament
Josep Oliveras

LA XIFRA

53
assentaments
ibers hi ha en l'actualitat a les comarques gironines; ara, un més amb el de Sant Joan les Fonts.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.