cultura

Ficar Franco a la nevera és art i no delicte

El jutjat desestima la demanda de la Fundació Francisco Franco contra Eugenio Merino en considerar que no es danya “la reputació o l'honor” de l'entitat

L'obra ‘Always Franco' mostra la figura de Francisco Franco vestit de gala dins d'una màquina de refrescos

La demanda presentada per la Fundació Francisco Franco per “intromissió il·legítima a l'honor” contra l'artista Eugenio Merino per l'obre Always Franco, que es va exhibir en la fira Arco 2012, ha estat desestimada per un jutjat de primera instància de Madrid. La jutge Rocío Nieto indica en la sentència, que es pot recórrer, que malgrat l'obra “pugui disgustar a uns o agradar a d'altres” i encara que la part demandant la consideri “desafortunada”, no pot estimar-se que “es danyi la reputació o l'honor de la fundació”.

Always Franco, que es va exposar breument en la fira d'art contemporani ARCO l'any passat, mostra la figura de Francisco Franco vestit de gala dins d'una màquina de refrescos d'una coneguda marca internacional.

La demanda va ser presentada per considerar que es mostrava al personatge “en estat indigne, fregant la grolleria i l'ofensa”, fet que suposa, segons el demandant, “un evident atemptat a l'honor” de la Fundació, que pretén que es respecti “l'obra i la memòria de Franco”.

Per contra, Merino va al·legar que la seva obra és “una creació artística que no busca menystenir ni danyar la imatge del personatge”, a més de considerar que la Fundació “no té legitimitat per defensar l'honor” de Franco. Després de conèixer la sentència, Merino ha destacat que no esperava perdre aquest judici i que “potser el més greu” hagi estat haver de defensar-se “d'una fundació feixista”

El vicepresident de la Fundació Francisco Franco, Jaime Alonso, ja ha anunciat que recorrerà la sentència i que la portarà fins al Tribunal Suprem “per saber si les més altes institucions de l'Estat també es troben en aquesta situació de tolerància fins a extrems inconcebibles”. Al seu entendre, aquests senyors (en referència a Merino) on han d'estar és en el psicòleg o en el psiquiatra per saber quina malaltia mental tenen”.

En la sentència, la jutge considera que Always Franco és “una creació artística que no pretén mostrar uns fets reals, sinó recrear des de la seva ficció una imatge llunyana en el temps i situar-la en una època molt diferent”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.