cultura

literatura

Ruta de Bolaño a Blanes: de l'estació al seu últim estudi

La ruta literària de l'escriptor, inaugurada ahir, inclou 17 punts que ressegueixen els seus espais vitals, indicats amb plaques i tòtems

L'Ajuntament també ha editat tríptics i llibrets gratuïts

L'escriptor xilè Roberto Bolaño (1953-2003) va arribar a Blanes el 1985, en tren. Per això la ruta literària Bolaño a Blanes comença a l'estació de la localitat selvatana, i en aquesta primera fita de la ruta hi ha també una segona placa complementària amb informació general de tots els punts de la ruta, disset en total, que ressegueixen els espais vitals de Bolaño fins a arribar al seu últim estudi, situat al número 32 de la rambla Joaquim Ruyra.

La ruta literària Bolaño a Blanes es va inaugurar ahir al vespre a la sala d'actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes, en un acte presidit per l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, i el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. A l'acte també hi van assistir la vídua de Bolaño, Carolina López; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Blanes, Lara Torres, i una bona representació del món polític i cultural blanenc. Aquesta ruta literària és la iniciativa més destacada impulsada per la comissió de l'Any Bolaño, que commemora a Blanes el desè aniversari de la mort de l'escriptor. La ruta vol donar resposta al gran nombre de visitants procedents d'arreu del món –una de les més il·lustres, la cantant i poeta Patti Smith– que des de fa uns anys arriben a Blanes seguint la pista literària i vital de Roberto Bolaño, considerat de forma gairebé unànime un dels grans de les lletres universals, sobretot després de la seva mort.

En quatre llengües

Els disset punts de la ruta estan senyalitzats amb plaques (dotze) o tòtems (cinc) que inclouen textos en quatre llengües: català, castellà, anglès i francès. En cada punt es fa un apropament al territori a través d'una nota biogràfica i una cita literària o periodística de procedència diversa: entrevistes, articles, novel·les, etc. També s'acompanya la descripció de la fita amb fotografies fetes per membres de l'Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes, per acostar el paisatge urbà al visitant de manera vivencial i mostrar com han canviat alguns indrets amb el pas del temps.

Després de la primera fita, a l'estació de tren, les restants dibuixen un itinerari força lineal que va del barri dels Pins fins al centre de la vila, passant pel Racó d'en Portas. Entre els indrets inclosos en la ruta hi ha els llocs on va viure Bolaño, diversos establiments que freqüentava, els dos estudis que va tenir –el primer, al carrer del Lloro, 23– i alguns racons naturals de Blanes que el fascinaven. Entre els punts de la ruta hi ha el videoclub Serra, la llibreria Sant Jordi, l'antiga pastisseria Planells, la Biblioteca Comarcal i la farmàcia Oms.

Com a material de suport de la ruta, l'Ajuntament de Blanes ha editat un tríptic i un llibret gratuïts. Del llibret se n'han editat 1.000 exemplars en català i castellà, respectivament, i les guies en anglès i francès estan disponibles a la xarxa i són accessibles a través dels codis QR que hi ha als punts senyalitzats. El llibret es pot aconseguir a l'oficina de turisme de la plaça de Catalunya. També estan previstes altres traduccions, per exemple a l'alemany. Pel que fa als tríptics, el tiratge és de 5.000 exemplars amb el text en català, castellà, anglès i francès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.