cultura

El Born reneix amb les seves runes

El complex, que conjuminarà la memòria i una intensa activitat cultural, s'inaugurarà el 9 de setembre i espera rebre els ciutadans a partir de la diada

L'equipament ha costat 74 milions d'euros, “10 menys dels previstos”, diu Jaume Ciurana
Cada dia passaran coses al Born Centre Cultural: teatre, dansa, concerts, conferències...

Fins fa quatre dies, Barcelona vivia resignada amb la història d'un passat decadent que no li pertocava. Els tòpics invocaven uns segles XVI i XVII tristos i obscurs. La ignorància alimentava aquest relat pessimista fins que l'historiador Albert Garcia Espuche va posar llum autèntica a tanta foscor inventada. No va existir aquesta Barcelona depressiva o crepuscular, més aviat tot al contrari: una ciutat pròspera, viva i dinàmica, amb una activat social i cultural intensa, un comerç i una indústria potents, i oberta i connectada al món.

D'això se n'adonaran de seguida –no en dubtin que els impressionarà– els visitants de l'exposició permanent del nou Born Centre Cultural (a partir d'ara serà conegut amb l'acrònim El Born CC), Barcelona 1700. De les pedres a les persones, en la qual llueixen les pertinences i els estris quotidians d'uns barcelonins amb una bona qualitat de vida, però que van veure com tot canviava de sobte l'11 de setembre de l'any 1714. Llavors sí que es va fer la nit. La nit més negra.

El Born CC, el gran equipament cultural que ha gestat la Barcelona del nou mil·lenni (ha costat 74 milions, “deu menys dels previstos”, precisa el regidor de Cultura, Jaume Ciurana) s'inaugurarà el 9 de setembre a nivell institucional, i a partir de l'11 de setembre s'obrirà a tots els catalans, en una jornada de portes obertes que ja s'ensuma massiva. La festa coincidirà, a més, amb la data d'inici de la commemoració del 300 aniversari dels fets de 1714.

El recinte està pràcticament a punt per començar a rebre la gent, tal com ahir va comprovar el mateix alcalde, Xavier Trias –“això és magnífic... ha quedat espectacular! Els catalans del 1714 no van voler renunciar als seus somnis, nosaltres tampoc ho hem de voler fer”–, que el va visitar en un dia simbòlic. Ahir va fer 300 anys de l'inici del llarg i terrible setge a Barcelona per part de les tropes de Felip V. A l'antic mercat del Born, un silenci corprenedor recorria les runes d'una ciutat que les forces ocupants van destruir sense compassió. Sense humanitat. L'enemic borbó va obligar a enderrocar un miler de llars als propis barcelonins que les habitaven per erigir la fortalesa militar de la Ciutadella, destinada a vigilar i a sotmetre la ciutat. Un 17% de Barcelona va desaparèixer. No la seva ànima, que ara s'ha despertat.

La humiliació s'acabarà l'11 de setembre que ve. 300 anys després, les restes d'aquella Barcelona devastada exigeixen silenci i respecte per ser, més que admirades, sentides. Totes les cases derruïdes i les famílies que hi vivien tenen noms i cognoms. “Volem emocionar els catalans”, emfasitza el director del centre, Quim Torra. I aquesta és la missió principal del Born CC: arribar a l'ànima i al cor de la gent tot evocant un passat que ha protegit al llarg d'aquests tres segles el subsòl del Born.

El jaciment –de 8.000 metres quadrats, únic a Europa per les seves dimensions i pel seu estat de conservació– serà, sens dubte, el gran atractiu del centre cultural, l'accés al qual serà gratuït. Des d'una immensa balconada museïtzada amb sentit i sensibilitat, el visitant viurà una experiència molt intensa amb la Barcelona del 1700. També podrà trepitjar els seus carrers (els mateixos per on va cavalcar el general Villarroel aquell fatídic 11 de setembre; “vèncer o morir, això és el que ens toca”, va proclamar just abans de caure ferit) i escorcollar de prop les interioritats del seu mig centenar de cases, però per fer-ho haurà de pagar entrada.

També se n'haurà de pagar per entrar als dos espais expositius: el permanent (que justament du per nom Sala Villarroel) i el temporal (Sala Casanova), que l'11 de setembre vinent s'estrenarà amb una exposició sobre el setge i la capacitat de resistència d'un poble abans de rendir-se, Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714, i amb una peça estrella: la icònica bandera de Santa Eulàlia, de finals del segle XVI, just acabada de restaurar.

Però el nou centre no apel·la només a la història passada. No és només un espai de memòria. No vol ser un simple contenidor de pedres sinó un lloc viu, un lloc on sempre hi passaran coses. “Hi haurà una programació cultural diària”, emfasitza Torra. Concerts, dansa, teatre de petit format, conferències, seminaris, titelles, recitals... s'agermanaran en un catàleg d'activitats –de nom Roda el món i torna al Born– que es desplegarà a la Sala Moragues, un espai polivalent amb capacitat per a 280 persones que els artífexs del centre tenen un especial interès que es connecti amb els neguits i les necessitats de la gent del barri de la Ribera.

Al Born CC s'hi podrà anar a fer moltes altres coses. Des d'anar a la botiga-llibreria i/o al restaurant que gestionaran Moritz i Bestiari, respectivament, i que omplen de contingut lúdic la Sala Castellví, fins a una cosa tan senzilla però tan enriquidora com és explorar, des de la balconada mateix del jaciment, la preciosa catedral de ferro i vidre que va concebre Josep Fontserè el 1871 per al mercat del Born, una joia arquitectònica que es va convertir en un model que ben aviat van seguir altres mercats de la ciutat.

El complex tindrà molta cura de les famílies i, a través d'un programa educatiu molt complet, de les noves generacions de catalans “perquè pugin crítics i lliures”, conclou Torra.

El jaciment arqueològic

El jaciment del Born és únic a Europa per les seves dimensions (8.000 metres quadrats) i pel seu excel·lent estat de conservació. A més, té un valor afegit: va ser l'escenari de l'atac final dels fets del 1714.

El llarg i terrible setge

La primera exposició temporal del complex examinarà a fons el setge que Barcelona va partir durant més d'un any abans que les forces catalanes es rendissin a l'exèrcit borbònic, l'11 de setembre del 1714.

La Barcelona del 1700

L'exposició permanent del Born Centre Cultural vibrarà amb la societat barcelonina del 1700, que de decadent no en tenia res, com es pensava fins ara. Les restes localitzades al jaciment són una prova de la seva qualitat de vida.

Dies i horaris d'obertura

De dimarts a diumenge de 10 a 20h. S'hi accedirà per les portes de la plaça i del carrer Comercial. El primer diumenge de cada mes i tots els diumenges a la tarda seran de portes obertes. L'entrada general val 6 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.