cultura

El Tempir redescobreix la història d'Elx

L'Associació il·licitana per la llengua organitza un recorregut “a la cerca de l'Elx perdut”

L'Associació Cívica per la Llengua d'Elx El Tempir ha organitzat una visita guiada a la ciutat, que sota el títol de “A la cerca de l'Elx perdut”, vol reivindicar “el passat històric de la ciutat i connectar-la amb la valencianitat lingüística, cultural i històrica”, tal com explica el president de l'associació, Josep Enric Escribano. “Es tracta d'una visita diferent de la que es pot fer a través de l'oferta que es pot trobar en una oficina de turisme, ja que fa un recorregut per la ciutat i posa l'èmfasi en detalls als quals habitualment no es donen importància”, subratlla.

L'èxit de la convocatòria –s'hi han apuntat més de setanta persones– ha obligat els organitzadors a desdoblar la visita, per tal de garantir uns mínims de qualitat, de manera que el proper 14 de setembre es farà la segona.

El recorregut condueix els participants pel centre històric de la ciutat, començant al mirador del pont d'Altamira i finalitzant al Raval, passant per llocs tan emblemàtics com la Calaforra, Santa Maria, la Torre del Consell i la Casa Consistorial, l'hort de la Mare de Déu o el carrer Salvador.

Per a la visita, els organitzadors han previst una guia en la qual es poden trobar diferents documents històrics o una cronologia de la ciutat, preparats pel principal artífex de la jornada, el doctor en Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant, Hèctor Càmara, encarregat d'anar explicant l'evolució de la ciutat, les seues característiques i com s'ha anat conformant al llarg dels segles, en molts casos a través d'interessants anècdotes.

#ésElx

En aquesta primera ocasió, que ha durat unes tres hores, molts dels participants han lluït la samarreta que protagonitza la darrera campanya del Tempir i en la qual es poden llegir els lemes “a Elx en valencià” o “és Elx”. Amb aquests eslògans l'associació reivindica l'ús de la llengua i també el topònim propi de la ciutat enfront de la castellanització que ha patit d'ençà que governa el PP i que ha optat per emprar el nom en castellà.

Càmara il·lustra els visitants amb diferents dades sobre la història d'Elx, com la importància de la séquia Major, al voltant de la qual s'ha configurat al llarg dels segles l'entramat urbà o el cultiu de les oliveres, que havien estat l'economia principal d'Elx amb la producció d'oli. Però també sobre els pobladors, els seus principals personatges, les cases més destacades, la història de l'escut o els noms dels carrers.

Des del Tempir, Escribano destaca la importància de conéixer la història “en especial en un moment de crisi com el que vivim, per tal de veure que, si en el passat ens n'hem sortit, ara també ho podem fer” i amb l'objectiu “d'enorgullir-nos del nostre passat, de carregar-nos d'autoestima i de projectar-la cap al futur”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.