cultura

patrimoni

“A la Catalunya feudal ja hi havia inquietuds socials”

Puigdemont inaugura l'exposició del ‘Llibre del Sindicat Remença' i diu que “Girona ha fet entrar Catalunya a la Unesco per la porta gran”

Es pot visitar a Expocambra fins al 15 de setembre

Una exposició “senzilla però honesta” mostra des d'ahir i fins al 15 de setembre, a la sala d'exposicions de la Cambra de la Propietat Urbana, Expocambra de Girona, un llibre manuscrit en llatí el 1448 que ha quedat com a testimoni del primer sindicat de pagesos de la història, el Llibre del Sindicat Remença. Aquest llibre, custodiat per l'Arxiu Municipal de Girona i incorporat recentment per la Unesco al seu Registre de la Memòria del Món juntament amb altres grans documents de la història de la humanitat, és la primera aportació catalana a aquest registre internacional. “Girona ha fet entrar Catalunya a la Unesco per la porta gran”, va dir ahir en la inauguració de l'exposició l'alcalde, Carles Puigdemont, tot i que també va remarcar que aquest és “un projecte de país”, que traspassa l'àmbit local. Puigdemont va presentar la mostra juntament amb el president de la Diputació, Joan Giraut; el president de la Cambra de la Propietat, Joan Terrades, i l'arxiver municipal, Joan Boadas, segons el qual “no hi ha reconeixement major per a un arxiver que un document que custodia entri en el registre de la Unesco”.

El Llibre del Sindicat Remença conté les actes de les reunions fetes per més de 10.000 homes de remença o serfs, a mitjan segle XV, per negociar amb el rei l'abolició de les seves servituds o mals usos davant dels senyors feudals. En aquest sentit, l'alcalde de Girona va afirmar que això demostra que “Catalunya és el primer lloc del món on està documentada la lluita pels drets humans i socials, ja en l'època medieval”.

Aquesta exposició itinerant ha estat muntada per Josep Maria Oliveras en poc més d'un mes, des que es va fer públic que el Llibre del Sindicat Remença entrava al registre de la Unesco.

A l'exposició es pot veure el llibre original, al costat d'una pantalla tàctil que permet visualitzar-lo pàgina a pàgina, i dos ordinadors on es poden consultar els índexs d'antropònims, topònims, organismes i càrrecs i oficis del llibre, que va ser transcrit per Maria Mercè Homs i Brugarolas per a la seva publicació en la col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, el 2005.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.