cultura

història

Una exposició evoca a Lloret la llegenda dels Romànov

Més d'un centenar de fotografies commemoren els 400 anys de la dinastia russa

L'Hotel Guitart Monterrey és l'únic lloc de l'Estat on es podrà veurà la mostra

Poques famílies reials han teixit al seu voltant una aurèola tan persistent de llegenda com la dels Romànov. Hi ha tingut molt a veure el dramàtic final del seu últim tsar, Nicolau II, afusellat amb la dona i els cinc fills, a més dels criats, el metge i el gos, el juliol de 1918 per un escamot bolxevic en una tal obscuritat, que es va tardar quasi un segle a localitzar la fossa on van ser enterrats i una dècada més a identificar les restes una per una sense cap ombra de dubte. Les vacil·lacions inicials en el procés d'identificació dels ossos van donar lloc a infinites llegendes addicionals, amb suposats descendents que haurien sobreviscut miraculosament a la matança reivindicant els seus drets successoris, als quals Hollywood no va tardar a sumar-se, en plena Guerra Freda, amb un film com Anastasia (1956), protagonitzat per Ingrid Bergman, que donava crèdit a la història d'Anna Anderson, una jove rescatada a Berlín quan era a punt de suïcidar-se i que afirmava ser ni més ni menys que la filla petita del tsar.

La crueltat de la mort, que no va tenir clemència ni amb els nens, i el misteri de les despulles extraviades –en realitat disseminades en diverses fosses prop del mateix lloc de l'execució, com s'ha sabut molts anys després que la construcció del mite ja fos imparable–, han afavorit la santificació dels Romànov, però no pas menys que l'extraordinària abundància de material fotogràfic que se'n conserva, insòlita per l'època, que crea al voltant d'una de les famílies europees més poderoses de l'Europa del tombant del segle XIX i XX una nebulosa romàntica, de personatges afables i dolços, d'una entranyable naturalitat fins i tot quan posen per als retrats oficials. Existeixen fotografies fins i tot del seu captiveri a la datxa d'Ipàtiev, a Ekaterinburg, i segons algunes versions els bolxevics van aconseguir reunir-los dòcilment al soterrani de la casa on van afusellar-los amb l'excusa que els volien fer un retrat.

Algunes d'aquestes imatges es podran veure en una exposició única a l'Estat espanyol que s'inaugura divendres a l'Hotel Guitart Monterrey de Lloret de Mar (20.30 h). Promoguda per la Casa Rússia de Catalunya, Recordant la dinastia imperial russa reuneix més d'un centenar de fotografies dels Romànov amb motiu dels 400 anys de la coronació del pioner de la nissaga, Miquel I. S'hi podran veure retrats de l'últim tsar, Nicolau II, i la seva esposa, la tsarina Alexandra, i dels cinc fills, Olga, Tatiana, Maria, Anastàsia i el petit Alexei, l'hereu, tots amb vestits blanquíssims i vaporosos, d'una insolent felicitat just abans del seu escabrós destí.

LA DATA

23.08.13
és la data de la inauguració
divendres que ve, d e l'exposició ‘Recordant la dinastia imperial russa' (20.30 h).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.