cultura

Presència tricentenària

Presència torna el diumenge dia 8 amb un especial sobre el Tricentenari de l'Onze de Setembre, amb tots els detalls sobre el nou El Born Centre Cultural

Presència, la revista dels diumenges d'El Punt Avui, torna el dia 8 de setembre amb un número especial dedicat a la celebració del Tricentenari de la pèrdua de les llibertats catalanes l'11 de setembre del 1714.

El número especial s'obrirà amb un ampli reportatge en què es repassarà el conflicte de successió a la corona espanyola que va comportar la desfeta catalana, amb una cronologia i dos grans gràfics amb els principals protagonistes i esdeveniments de la guerra, amb especial atenció al setge de la ciutat de Barcelona.

També s'hi repassarà la commemoració de l'Onze de Setembre, que va començar com una celebració d'homenatge i record a finals del segle XIX, fins a esdevenir la Diada Nacional de Catalunya.

Tot seguit, l'especial se centrarà en el nou El Born Centre Cultural, que s'inaugurarà oficialment el dia 8 i que s'ha bastit dins l'estructura de l'antic mercat en què el 2001 van aparèixer les ruïnes de la Barcelona enderrocada justament el 1714, després de la caiguda de la ciutat. La revista explicarà amb tota mena de detalls com és aquest nou centre cultural que s'ha dividit en diferents espais espais.

El primer i més important és el jaciment arqueològic, únic a Europa, i que es pot contemplar des d'una barana museïtzada, però també des dels mateixos carrers sortits a la llum fa més de deu anys.

Altres dos espais destacats són les sales d'exposicions, que obren portes amb dos grans mostres: una sobre la Barcelona del 1714 i una altra sobre el setge i la caiguda de la ciutat. Sengles entrevistes amb Quim Torra, director del nou centre cultural i amb Francesc Xavier Hernàndez Cardona, historiador, completen aquest apartat dedicat al Born.

L'especial de Presència dedica a continuació un ampli espai a detallar les celebracions del Tricentenari a la ciutat de Barcelona i a Catalunya en general, amb entrevistes als respectius comissaris, Toni Soler i Miquel Calçada. L'especial es clou amb una extensa agenda dels actes del Tricentenari a Barcelona i altres poblacions catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.