cultura

El mestre de l'animació Hayao Miyazaki es jubila

L'autor del ‘Viatge de Chihiro' o ‘La princesa Mononoke' anuncia la seva retirada del cinema als 72 anys

El cineasta i dibuixant japonès presenta la seva última obra ‘Kaze tachinu' a la Mostra de Venècia

El mestre de l'animació japonès Hayao Miyazaki es retira als 72 anys. El cineasta, guionista, dibuixat i productor de pel·lícules anime més prestigiós del Japó ha anunciat aquest diumenge des de Venècia que posa fi a més de 40 anys de carrera. Miyazaki es troba a la ciutat dels canals per presentar la seva última pel·lícula Kaze tachinu a la Mostra de Cinema.

Nascut a Tòquio el 1941, la seva mà està al darrera d'algunes de les obres mestres de l'animació. Als anys 70 va col·laborar amb el seu amic Isao Takahata en sèries com Heidi o Marco. El 1978 va debutar com a director a la televisió amb la sèrie Conan, el nen del futur i al cinema amb Lupin III: El castell de Cagliostro.

El seu salt a la fama va arribar el 1984 amb el film Nausicaa de la vall del vent, amb el qual portava al cinema un còmic seu. Aquest mateix any va posar en marxa amb Takahata la seva pròpia productora, els Estudis Ghibli, del qual han sortit títols com La princesa Mononoke (1997) o El viatge de Chihiro (2002), amb la qual va obtenir l'Òscar a la millor pel·lícula d'animació.

El seu últim film Kaze tachinu s'inspira per primera vegada en un personatge real, l'enginyer que va dissenyar l'avió Zero amb el que es va bombardejar Pearl Harbour. El film li ha valgut crítiques al seu país per posar el focus en aspectes del passat del Japó durant la Segona Guerra Mundial que les autoritats actuals preferien obviar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.