cultura

Menys llibres, més lectura

La Setmana del Llibre en Català vol reforçar el paper del llibre en català, que guanya quota de mercat

El llibre en català continua havent de batallar a les llibreries contra més obres en castellà

El llibre en català no té mala salut. Segons va anunciar ahir el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Jordi Ferré, en la presentació de la 31 edició de la Setmana del Llibre en Català, en el període de 2007 a 2011 es va editar un 3,7% menys de llibres en català. Si es té en compte que aquests anys coincideixen amb els de la crisi, es podria parlar, pel que fa a l'edició, d'una certa “estabilització”. Però el problema es planteja quan aquests llibres, que representen l'11,2% de la producció total de l'Estat, i que són 10.081 títols a l'any, han de competir en els prestatges de les llibreries amb la producció en castellà, que ha augmentat, en el mateix període, d'un 18,6%, i ha passat de 55.000 a 65.000 títols. Per Ferré, “això dificulta la seva visualització, qüestió que s'agreuja amb el tancament de llibreries com la Catalònia, la Proa o l'Ona, que cuidaven el llibre en català”.

No obstant això, és llegeix més en català. Ferré va destacar que a Catalunya hi ha un increment de lectors, que el 2012 va ser del 63,6%, un 1,3% més que al 2011. El llibre en català augmenta en quota de mercat a Catalunya. Va explicar que fa cinc anys dels 100 euros que els catalans es gastaven en llibres, 23 eren per a llibres en català, i ara, va afegir, en són 28. “Aquest increment per desgràcia no s'ha aconseguit perquè es venguin més llibres en català, sinó perquè el descens de venda de llibres en castellà ha estat més pronunciat que en català i ha produït un increment de la quota de mercat de llibre en català”, va explicar Ferré. Segons les xifres, el 72,2% dels lectors de Catalunya llegeixen en català i hi ha un augment dels lectors habituals en català (22%, un 0,8% més). Entre els nens de 10 a 13 anys el català ha superat el castellà com a llengua habitual (50,3% contra el 49,7%).

Ferré va voler trencar també el mite que el llibre català viu de les subvencions. “El que rebem de les administracions són 3,7 milions d'euros, xifra que representa l'1,85% del total de facturació del llibre en català, que, amb l'IVA, aporta a l'Estat més de 10 milions d'euros.” En aquest clima de reivindicació del llibre català com a generador de negoci es va presentar ahir la Setmana del Llibre en Català en el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a la plaça de la Catedral de Barcelona, on hi haurà la infraestructura d'aquest esdeveniment des de demà i fins al pròxim dia 15. Porta com a lema: Llegir ens obre al món.

Aquest any hi participaran 40 segells editorials i 13 llibreries. “Val la pena llegir en català per l'oferta de qualitat que hi haurà aquest dies i la resta de l'any”, va declarar Montse Ayats, presidenta de la comissió organitzadora de l'esdeveniment. Ayats va destacar la participació de mil persones relacionades amb el sector, com ara editors, escriptors, llibreters i periodistes, que participaran en les dues-centes activitats, com ara taules rodones, presentacions i lectures. Una de destacada serà la lectura de l'obra de Pep Albanell Les fantasies del nàufrag, que serà llegida en fragments per diversos periodistes culturals. Albanell serà guardonat el dia 12 amb el premi Pep Trajectòria.

Salvador Espriu també tindrà protagonisme, juntament amb altres escriptors dels quals es commemoren cent anys del seu naixement.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.