cultura

Mor el poeta, novel·lista i periodista Álvaro Mutis

Amic íntim de Gabriel García Márquez, l'escriptor el colombià ha mort per un problema cardio-respiratori en un hospital de Ciutat de Mèxic

Mutis, premi Cervantes 2001, estava considerat el màxim exponent del subgènere conegut com a realisme màgic

El poeta, novel·lista i periodista colombià Álvaro Mutis ha mort als 90 anys a Ciutat de Mèxic, on vivia des del 1956. Mutis, amic íntim de Gabriel García Márquez i guanyador del Premi Cervantes l'any 2001, ha mort en un hospital de la capital mexicana, on es trobava ingressat per un problema cardio-respiratori.

Mutis estava considerat un dels millors poetes i narradors de la seva generació, i el màxim exponent del subgènere conegut com a realisme màgic. Fill de diplomàtic, va crear una extensa obra poètica caracteritzada, segons els crítics, per l'exhuberància, la torrencialitat i una vegetació sensual i fèrtil.

Casat amb Carmen Miracle, una catalana refugiada a Mèxic, va rebre, a més del Cervantes 2001, el Príncep d'Astúries de les lletres i el Reina Sofia de poesia l'any 1997, el premi Médicis a la millor novel·la estrangera a França, per La nieve del almirante, i el Grinzane-Cavour d'Itàlia.