cultura

art

Mor Bep Marquès, un dels ‘guerrillers' del Grup Praxis

Impressor d'ofici, va ser un dels fundadors de l'Assemblea Democràtica d'Artistes i un actiu agitador cultural

El Museu d'Història va recordar la seva contribució al collage subversiu el 2011

Com passa sovint amb les persones que de veritat compten, Josep M. Marquès, en Bep Marquès, mort ahir als 70 anys, es resisteix a ser classificat. Impressor, artista, fotògraf, agitador cultural, ecologista, pacifista, resistent del postfranquisme en múltiples fronts, “guerriller de la comunicació”, com l'ha definit l'historiador de l'art Narcís Selles: qualsevol d'aquestes activitats podrien formar part de les seves atribucions, que tenen en comú l'actitud crítica, i a estones subversiva, que va canalitzar sobretot a través de dues associacions històriques: l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona, de la qual seria un dels fundadors, el 1976, i el Grup Praxis, creat el 1975 en fructífera associació amb Lluís Bosch Martí i l'activitat del qual va recuperar fa dos anys el Museu d'Història en una exposició comissariada per Selles.

Fill de l'impressor Ramon Marquès, amb taller a la placeta del Correu Vell, Bep Marquès va néixer al pis familiar de la plaça del Gra el 1943. En la joventut, va ser cap de secció a l'agrupament escolta Sant Narcís, on coincidiria amb Joaquim Nadal. Format al taller del pare i membre de l'Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica (Afic), en la Transició col·laboraria a Presència, on va publicar molts dels treballs gràfics de Praxis, en què posava la tècnica del collage i el fotomuntatge al servei de l'agitació amb una mirada crítica i sorneguera a l'actualitat. El 1980 va contribuir a l'elaboració dels símbols de Girona donant forma a La Bruixa. Bep Marquès era germà del pedagog Salomó Marquès i pare dels músics Pau i Marc Marquès. El funeral se celebrarà aquesta tarda (17.30 h) al Tanatori de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.