cultura

art i patrimoni

Mascarell: “Girona és la primera opció per rebre el fons Santos Torroella”

El Departament de Cultura fa costat a l'alcalde Carles Puigdemont perquè l'Ajuntament adquireixi la col·lecció pictòrica i “no se'n vagi de Catalunya”

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va manifestar ahir el seu suport a la iniciativa de l'alcalde Carles Puigdemont perquè la col·lecció de pintures de Rafael Santos Torrella romangui i s'exhibeixi a la ciutat. La Generalitat constata que el de Santos és un fons “molt important que forma part de la història cultural” de Catalunya. En aquest sentit Mascarell considera que cal “ser generosos” i fer “tot el possible” perquè la col·lecció es quedi a Catalunya i pugui estar a disposició dels ciutadans “al més aviat possible”.

A més, Mascarell ha alertat del risc que altres institucions de l'Estat interessades en aquest conjunt puguin adquirir-lo si, des d'aquí, “no es fa el que s'ha de fer”. Per això el conseller creu convenient que a Catalunya “no es badi” ni “es facin les coses malament”, i s'actuï amb “una mica de rapidesa”.

La compra del fons per part de l'Ajuntament de Girona no ha estat aprovada, ni debatuda, en el ple municipal. El 10 de setembre passat Carles Puigdemont va retirar aquest punt de l'ordre del dia en constatar que no tenia prou suports dels grups municipals. Aquests són els “matisos” entre el govern municipal i l'oposició que el conseller de Cultura confia que es puguin “resoldre” com més aviat millor per afrontar la compra del fons. La col·lecció, que pertany a la vídua de l'artista, Maite Bermejo, ha estat valorada en 3,9 milions d'euros per l'empresa Artur Ramon SL.

En cas d'adquirir-lo, l'Ajuntament té previst pagar l'adquisició en set anys. D'altra banda, l'edifici on s'hauria d'aplegar el fons, la casa Pastors, haurà de ser rehabilitat prèviament. Per això, el consistori demanarà ajuda a la Diputació, la Generalitat i el govern espanyol.

Debat socialista

Precisament, el grup socialista, a l'oposició, dedica avui el cicle Diàlegs x Girona a parlar dels reptes de l'art contemporani a Girona amb una pregunta clau: Girona ha d'adquirir la col·lecció Santos Torroella? Josep M. Trullén, director del Museu Frederic Marès de Barcelona i exdirector del Museu d'Art de Girona; Lluïsa Faxedas, professora d'art contemporani a la UdG i exregidora de Cultura a Girona; Josep Playà, periodista, i Eudald Camps, crític d'art, són els participants d'aquesta taula rodona, que tindrà lloc avui, a les 19.30 h a la Casa de Cultura.

LA XIFRA

3,9
milions d'euros
és el valor atorgat a la col·lecció de Rafael Santos Torroella, taxada per l'empresa Artur Ramon SL.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.