cultura

L'art global i flexible envaeix la fira Swab

“Si Swab fos una mica més gran i disposés de tot el suport institucional, ja tindríem la fira d'art contemporani de Barcelona que sempre que ens queixem que no tenim.” Ho diu el galerista Ramon Sicart, un dels participants de la sisena edició de la fira Swab, oberta fins diumenge al Pavelló Italià de Fira de Barcelona. Aquesta és un fira singular, creada des de la societat civil (un sol home, l'arquitecte i col·leccionista, Joaquín Díez-Cascón, acompanyat per les seves filles), que en les seves sis edicions ha consolidat una fórmula concentrada en l'art emergent, però sens dubte efectiva i internacional, ja que més del 60% de les galeries participants són de fora.

La línia habitual de Swab, amb molt de dibuix i pintura d'inspiració pop, continua dominant a Swab, però aquest any ha guanyat terreny també la fotografia. No hi falta l'art contundentment crític, com les obres de la galeria N2 de Barcelona, que porta volgudament un estand provocador. Des de l'entrada del Pavelló Italià, es pot veure una figura a mida natural d'una dona amb burca, amb una bossa d'escombraries a la mà i, en lloc d'ulls, un seguit de llums vermells. És una obra d'Alone Lord, pseudònim d'un artista conegut d'aquí que pren una altra identitat quan realitza obres més crítiques.

A l'estand de la galeria Trama de Barcelona s'exposen obres d'artistes
que han sortit del concurs Art ‹ 30 i dels quals ara la galeria fa un seguiment. Un d'ells és Javier Vázquez, que assisteix a macroconcerts i els filma. Després fa pintures a partir d'aquestes imatges, i finalment n'ha fet una escultura hiperrealista, plena de vida [vegeu foto].

Swab té espai també per a propostes innovadores tècnicament. Entre les més poètiques hi ha les obres del col·lectiu Island 6, un grup d'una trentena d'artistes, xinesos i japonesos, i també occidentals, que deixen de banda l'autoria individual en favor del col·lectiu. El grup integra les tècniques tradicionals amb disciplines més innovadores com ara el vídeo i el làser. En una mateixa peça combinen dibuixos de flors de cirerer o gerros de ceràmica amb imatges en vídeo que semblen sorgir de l'interior del quadre. Una delícia.Aquestes delicades obres es poden veure en un estand de l'espai galerístic que el mateix col·lectiu té a Xangai. Els seus portaveus aquí són un grup de joves galeristes espanyols que regenten la galeria Pantocrator a la mateixa ciutat xinesa, en un exemple de col·laboració global que cada cop és més freqüent.Diez-Cascón està molt satisfet del retorn de la fira al Pavelló Italià, que ja havia ocupat el 2010. Swab estrena també dates noves, ja que en les seves anteriors edicions se celebrava al maig,

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.