Llibres

infantil. i. juvenil

lluís llort

El Born, el 1714 i la Diada

Aprofitant l'actualitat política s'estan publicant força llibres relacionats amb el 1714. En la Setmana del Llibre en Català passada es van vendre més de 13.000 llibres i els més venuts estaven relacionats amb aquest moment històric, amb exemples didàctics com ara Barcelona 1714, d'Agustí Alcoberro (Efadós), i 1714. El setge de Barcelona, de F. Xavier Hernàndez, amb il·lustracions de Guillem Pongiluppi (Angle).

En aquesta franja d'història per als més petits tenim tres novetats. Dues són de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Els nens del Born, amb text de Dolors Garcia i dibuixos de Pep Brocal, i Aquell dia de 1714, amb text d'Antoni Munné-Jordà i dibuixos d'Òscar Julve. En el primer cas l'autora gironina
ens ofereix uns retalls de la vida al barri de la Ribera el 1700, una època prèvia al setge en què la vida es podia mostrar amb un to més feliç, sense el dramatisme a què tota guerra obliga. Els protagonistes són la Joana, el seu germà Maurici i el Miquel, un noi a qui coneixen tot collint granes –de les filigranes que elabora la mare– de terra. Un conte amb un final festiu i alegre. Les il·lustracions del terrassenc Brocal combinen el detall amb el fons monocrom.

El títol de Munné-Jordà és més extens i afegeix elements de la tradició narrativa a la història real, en concret el Patufet i el bou, sí, el de la panxa. Tant el Patufet embarretinat com el bou afamat ajudaran l'Eulària a defensar la muralla de Barcelona el 1714. L'humor és ben present, tant en els textos (amb reforços gràfics i de maquetació) com en les il·lustracions de Julve, molt divertides i dinàmiques. Un títol molt recomanable pel que explica, la visió del setge des de fora muralles, i per com ho explica, amb un format més a prop de l'aventura que de l'èpica que han utilitzat altres autors per tractar el mateix tema.

Finalment, us presentem La meva primera Diada, amb text de Jaume Clotet i dibuixos de Rut Bisbe. Clotet, coautor, amb David de Montserrat, de la novel·la Lliures o morts (Columna), un dels èxits dels darrers mesos, explica a grans trets, però amb informació molt ajustada, l'origen de la Diada. Els avis d'en Marc i la Júlia responen les preguntes dels nens i, al final, com que una festa ha de tenir les seves postres associades, també detallen, als néts i als lectors, la recepta de la crema catalana. Les il·lustracions de Bisbe mostren la seva excel·lent tècnica, si bé es veu obligada a contenir la sensualitat de la seva feina, dirigida a un públic més adult.

els nens del born
Text: Dolors Garcia Il·lustració: Pep Brocal Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat Pàgines: 24 Preu: 7,70 euros A partir de: 6 anys
aquell dia de 1714
Text: A Munné-Jordà Il·lustració: Òscar Julve Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat Pàgines: 70 Preu: 10 euros A partir de: 8 anys
la meva primera diada
Text: Jaume Clotet Il·lustració: Rut Bisbe Editorial: Estrella Polar Pàgines: 24 Preu: 5,95 euros A partir de: 3 anys
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.