Llibres

POESIA

ferran aisa

Lectura fàcil de Salvat-Papasseit

Joan Salvat-Papasseit no passa mai de moda. Tant els seus poemes com les seves proses continuen tenint una gran vigència. Després de l'exposició a l'Arts Santa Mònica, de l'aparició de l'Obra Completa i de la seva biografia, ara ha estat novament notícia perquè el 2 d'octubre passat l'Ajuntament de Barcelona va posar una placa a la façana del número 93 del carrer Comte d'Urgell, on Salvat-Papasseit va néixer el 16 de maig del 1894.

Paral·lelament a tot això, continuen sortint llibres dedicats a la figura de Salvat-Papasseit. Publicacions de l'Abadia de Montserrat l'ha encabit en la seva col·lecció Tant de Gust..., en què ja han publicat autors com ara Ramon Llull, Joan Maragall, Jacint Verdaguer i Mercè Rodoreda. L'acurada edició del llibre, acompanyada d'unes riques il·lustracions, el converteixen en un producte cridaner per al públic lector.

Les autores, M. Carme Bernal i Carme Rubio no solament s'han endinsat en la biografia de Salvat-Papasseit per oferir una breu pinzellada de la seva vida, sinó que els poemes i les proses que han seleccionat són comentades i analitzades per fer més entenedora la lectura a un públic que tant pot ser jove com adult.

Les autores també s'han fet ressò de la difícil època en què va viure el poeta i de les vicissituds que va passar a conseqüència de la seva irreversible malaltia. Tampoc obliden el seu pas pel socialisme i per la revolta barcelonina internacionalista; “Jo no vull allistar-me sota de cap bandera...” El combatiu Gorkiano d'Els miserables que donarà pas a l'ibseà llibertari d'Un enemic del poble, a l'avantguardista d'Arc Voltaic, de Poemes en ondes hertzianes i els manifestos So jo que parlo als joves, Concepte de Poeta i Contra els poetes en minúscula.

El llibre recull nou poemes amb els seus respectius comentaris i un fragment de la prosa Els nens de la meva escala. Com diuen M. Carme Bernal i Carme Rubio a la introducció: “Et convidem, lector, a conèixer Joan Salvat-Papasseit a través d'aquest llibre. En els seus escrits trobaràs la força dels sentiments i una veu plena d'energia que encara avui es manté molt viva.”

TANT DE GUST DE CONÈIXER-LO, SENYOR SALVAT-PAPASSEIT
M. Carme Bernal i Carme Rubió
Il·lustracions: Riki Blanco Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat Barcelona, 2013 Pàgines: 63 Preu: 17 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.