cultura

Pòdium 100% femení

Clara Sánchez guanya el Planeta amb una novel·la d'intriga que retrata una relació tòxica, i l'exministra Ángeles González-Sinde queda finalista

Pòdium cent per cent femení, aquest any, en el premi Planeta, amb dues autores guardonades: una amb un llarg recorregut com a novel·lista i amb un premi Nadal, Clara Sánchez, que ha guanyat el LXII Premi Planeta tal com apuntaven les travesses, i la sorpresa de la nit, Ángeles González-Sinde, que ha quedat finalista amb la seva primera novel·la. Recordem que l'exministra de Cultura, guionista i directora de cinema, va ser molt controvertida per la redacció de la llei Sinde contra la pirateria, un dels temes que més preocupen el president del Grup Planeta, José Manuel Lara, tal com va deixar palès en la roda de premsa anterior a la concessió del premi.

Dotat amb 601.000 euros, el jurat del Planeta ha distingit d'entre les deu finalistes l'obra El cielo ha vuelto. Clara Sánchez, narradora intimista de prosa senzilla i fluïda, presenta de nou una novel·la d'intriga, misteri i sentiments protagonitzada aquest cop per una model de passarel·la que veu com una revelació feta per una vident temps enrere s'està acomplint. Algú desitja la seva mort i li està fent la vida impossible.

Segons el jurat –integrat per Alberto Blecua, Ángeles Caso, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales–, Sánchez realitza un retrat magistral d'una relació tòxica entre una model i un pintor, una novel·la que segueix el desenvolupament personal de la protagonista vers l'autosuperació.

L'obra finalista (que rep una dotació de 150.250 euros) es titula El buen hijo. En aquest cas el protagonista és un home de 36 anys que viu a l'ombra d'una mare vídua i treballa en el negoci que ella regenta. Tot es complica quan coneix i s'enamora d'una serventa romanesa. El jurat destaca el fet que hi ha “molts personatges i molt ben dibuixats”. És la primera novel·la de González-Sinde (Madrid, 1965), que ha treballat de guionista de televisió i cinema amb directors com ara Ricardo Franco, Gerardo Vera, Manuel Gutiérrez Aragón i Gerard Herrero, entre d'altres. Com a directora va debutar el 2003 amb La suerte dormida.

Nascuda a Guadalajara el 1955, Clara Sánchez va passar la seva infància a València i va acabar per establir-se a Madrid, on resideix. Va estudiar filologia hispànica a la Universitat Complutense. Va treballar de professora a la universitat i va col·laborar amb diferents mitjans de comunicació, entre els quals TVE (Qué grande es el cine). Ha publicat una dotzena de novel·les, entre les quals Piedras preciosas (1989), Últimas noticias dels paraíso (premi Alfaguara de novel·la 2000), i la darrera, Entra en mi vida (2012), una investigació sobre els casos dels nens robats. El 2010 va guanyar el Nadal –concedit per Planeta– per Lo que esconde tu nombre. La seva obra s'ha traduït a 15 països, entre els quals Itàlia, on s'han venut 400.000 exemplars de Lo que esconde tu nombre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.