Llibres

CIÈNCIA

David Bueno i Torrens

Una visió diferent de la història

Normalment expliquem la història basant-nos en els personatges que l'han protagonitzada, en les batalles i guerres que han permès a uns pobles imposar-se sobre els altres i condicionar des de fora llur destí, en els pactes i les revoltes, en els matrimonis reials i les intrigues de palau.

Tanmateix, hi ha moltes altres maneres d'explicar-la. Ho podem fer des de l'art i la literatura, la filosofia i els sistemes politicosocials, l'arquitectura i la tècnica i, també, des de la química, més concretament des de les molècules amb què la química ha influït en la nostra història.

De la mateixa manera que la pólvora va contribuir a la caiguda del sistema feudal, la píndola anticonceptiva ha alterat decisivament determinades relacions interpersonals i l'àcid acetilsalicílic, la nostra concepció del dolor. Certament hi ha molècules que han fet història, i que han canviat la nostra història.

Això és el que ens explica Xavier Duran a 100 molècules amb què la química ha canviat (poc o molt) la història, un llibre amè i rigorós, interessant i àgil, divertit i seriós, que ens farà reviure la història d'una manera diferent a la què estem acostumats. Duran és llicenciat en química i doctor en ciències de la comunicació, autor d'una trentena de llibres amb què ha guanyat diversos premis i molt conegut per dirigir el programa El medi ambient, a TV3. L'àcid sulfúric, l'ADN, l'aigua, la cafeïna, la glucosa, la insulina, el niló, l'oxigen, la penicil·lina, la Viagra i fins a 90 molècules més desfilaran davant nostre, i ens permetran conèixer, entre moltíssimes altres coses, per exemple, com van influir la vitamina C i la quinina en l'expansió colonial i el cautxú en la Segona Guerra Mundial, o quin impacte han tingut els ansiolítics i els antidepressius en les nostres vides.

100 molècules amb què la química ha canviat (poc o molt) la història
Xavier Duran
Editorial: Cossetània Valls, 2013 Pàgines: 184 Preu: 13,16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.