cultura

Els setges de Barcelona

Es presenta al Born ‘Barcelona 1714. Els gravats de la guerra de Successió'

Tots els països europeus van invertir molt per generar estats d'opinió cap a un bàndol o un altre

“La guerra de Successió va ser no solament la primera guerra mundial, sinó la primera guerra moderna. Per les armes de foc, i per l'ús de la propaganda com una altra arma importantíssima.” Així s'expressava ahir l'historiador Agustí Alcoberro, autor de Barcelona 1714. Els gravats de la guerra de Successió, una coedició de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i l'editorial Efadós. Es va presentar, davant de més de tres-centes persones, al Born Centre Cultural. El nou títol, que s'incorpora a la llarga llista de projectes vinculats a la commemoració del Tricentenari, és una crònica gràfica dels setges que va patir la ciutat des de finals del s. XVII fins a l'11 de setembre de 1714. Una crònica que combina la rigorositat històrica i el to divulgatiu amb la qualitat dels materials: gravats, plànols i dibuixos coetanis als fets. “Tots els països europeus van invertir molt en els mitjans de comunicació de l'època per generar estats d'opinió cap a un bàndol o un altre”, va explicar Alcoberro. “Es tractava de publicitar els propis èxits i de satiritzar els contraris, a través de les gasetes, almanacs, llibres de batalles... Hi havia un interès polític i també hi havia una gran demanda del públic. I els gravadors ho van veure. I rivalitzaven entre ells per tenir els millors il·lustradors.” Barcelona es converteix en un focus d'interès internacional. Ho demostra el fet que una part dels documents –prop de cent en total– provenen de fora de l'Estat: Anglaterra, França, Àustria... Per contra, “A l'Espanya de Felip V no hi ha llibres, ni cròniques. És una amnèsia col·lectiva molt intensa, que arriba a avui.”

En paraules de Xavier Tarraubella, director de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona –en el qual hi ha dipositat la major part del material ara editat–, “aquesta obra és valuosa i innovadora, per la forma i pel contingut, que ens proposa una forma diferent per apropar-nos als fets.” Per Toni Soler, comissari dels actes del Tricentenari a Barcelona, els gravats són “una mena de reporterisme abans del periodisme”. El fet que Barcelona estigués en el punt de mira, segons va indicar, mereix una reflexió: “El s. XVIII el món modern s'obre camí i la causa catalana, la causa contra l'absolutisme, era un precedent interessant.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia