cultura

Spinoza en català

El suplement Cultura destaca la primera traducció en llengua catalana de l‘Ética', l'obra fonamental del filòsof holandès

David Paloma parla de Joan Solà en el tercer aniversari de la mort del lingüista

Publicada per Marbot i en traducció de Josep Olesti, apareix per primer cop en català l'Ètica de Baruch Spinoza, llibre fonamental de la història de la filosofia.

A banda d'aquesta notícia literària, el suplement Cultura d'El Punt Avui també destaca a la seva edició d'aquest divendres un article molt il·lustratiu de David Paloma sobre Joan Solà quan es compleixen els tres anys de la mort del gran lingüista.

En l'apartat d'articles d'opinió podem llegir els textos de Vicenç Pagès (sobre Joaquim Carbó), Guillem Cifré, Màrius Serra, el lingüista David Paloma, Àlex Manyé (gerent de Liberdrac), Bienve Moya (sobre santa Úrsula), Artur Ramon i Miquel de Palol (que lloa Passolini).

Pel que fa a les crítiques, D. Sam Abrams elogia la publicació de totes les proses de Joan Brossa. Jordi Llavina parla del poemari El terra i el cel, d'Eduard Escoffet. Jordi Capdevila comenta La decisió Mamperel, de Jordi de Manuel. Xavier Coromina valora la novel·la d'Octavi Monsonís, Carrer de pas. Ferran Aisa explica El horizonte ayer, d'Albert Chillón. Xavier Serrahima lloa 14, novel·la breu de Jean Echenoz. David Bueno comenta el llibre sobre les molècules comuns de Xavier Duran. Lluís Llort destaca la qualitat de l'àlbum de Meritxell Martí i Txell Darné, dedicat al cuiner Ferran Adrià.

En música, Guillem Vidal, a més de comentar el nou i darrer disc dels Surfing Sirles [pòstum a la mort del guitarrista Uri Caballero]. També ens ofereix un reportatge sobre el més destacat del festival de cinema documental i musical In-edit.

En l'apartat de l'escena, Jordi Bordes informa que la companyia Hongaresa, de Paco Zarzoso i Lluïsa Cunillé, retorna amb un cicle a la Sala Beckett, on va néixer el 1994.

Pel que fa al setè art, cinema, Imma Merino elogia la cinta La vida de Adèle, d'Abdellatif Kechiche, i Xavier Roca comenta el còmic en què es basa. Àngel Quintana fa la crítica del film Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll, i Bernat Salvà entrevista la directora. També Quintana fa la crítica de Gran piano, d'Eugenio Mira.

A Tarragona, Carina Filella ens informa que Caixafòrum Tarragona dedica una exposició als vuits grans cellers modernistes de les comarques de Tarragona. I Mercè Miralles explica que Amics de l'Òpera de Sabadell ha presentat la nova temporada –en què vuit teatres d'arreu de Catalunya estan adherits al cicle–, que s'estrena aquesta setmana amb La flauta màgica.

Com sempre, tanca el suplement la secció d'art amb articles de Maria Palau (que informa que ha nascut a Barcelona la primera galeria d'art contemporani per a nens, la Plom Gallery), Pilar Parcerisas (que dedica l'article al fotògraf Toni Catany, mort la setmana passada) i Jaume Vidal (que ens parlar de l'artista Carmen Calvo).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia