cultura

València tindrà la seua setmana del llibre en català

Se celebrarà en les llibreries i en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània entre el 14 i el 24 de novembre

La iniciativa naix amb la voluntat de convertir-se en un projecte de llarg recorregut per donar visibilitat al sector

El País Valencià celebrarà aquest novembre la primera setmana del llibre en català, organitzada per l'Associació d'editors del País Valencià, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el Gremi de llibrers de València i Acció Cultural del País Valencià. Entre el 14 i el 24 de novembre les llibreries acolliran la Setmana dels Escriptors, amb presentacions de llibres i trobades amb autors. Entre el 21 i el 24 de novembre, l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València esdevindrà “una gran plaça, un punt de trobada física” i es convertirà en una gran llibreria amb una mostra de la producció editorial en català, amb especial atenció a la producció que es fa des del territori valencià, segons ha explicat el coordinador d'ACPV, Toni Gisbert.

El president de l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), Jesús Figuerola, ha assenyalat durant la roda de premsa de presentació d'aquest dimarts que l'objectiu d'aquesta “plaça del Llibre” és “fer normal el que hauria de ser normal en un país normal, tenim una llengua pròpia i volem fer una exposició dels llibres que s'editen i, al voltant, tota una sèrie d'actes”.

Hi haurà música, contacontes, actes adreçats a estudiants i una exposició dedicada a Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu, organitzada per Escola Valenciana i l'AVL. La llista dels escriptors que presentaran o firmaran les seues obres no està encara tancada, però sí que han confirmat la seua presència Llorenç Giménez, el contacontes; Manel Alonso; Vicent Penya; Laura Borràs; Enric Lluch; Teresa Broseta; Mercè Viana; Dani Miquel, i Rafael Xambó, entre altres escriptors. “La resposta dels escriptors no ha pogut ser més bona, perquè com que estem en la invisibilitat, aquesta iniciativa ens donarà presència”, ha subratllat la vicepresidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià, Gemma Pasqual. Figuerola ha afegit que la iniciativa és “una xicoteta història perquè el país es fa de xicotetes històries i ací n'estem fent una, que és fer per primera vegada una setmana del llibre en català al País Valencià”.

Edició i lectors

El president de l'AEPV ha dit que en un moment “d'invisibilitat de la llengua” cal recordar que l'any 2012 es van editar 9.537 llibres en català, 778 dels quals van ser al País Valencià. “És molt o poc? Doncs és bastant més del que s'edita en llengües que tenen estat propi, com el finés, el lituà o el grec, i és semblant al que s'edita en romanés, polonés o portugués a Portugal”, ha dit Figuerola.

Així mateix, el fet que aquesta iniciativa nasca al marge de les institucions públiques valencianes no ha sigut obviada durant la roda de premsa de presentació. Segons l'opinió de Gisbert, l'organització de la “plaça del Llibre” “és una mostra que es pot treballar per la llengua i la cultura al País Valencià, malgrat les dificultats polítiques i institucionals amb què ens hem trobat si ajuntem esforços”. “Des de la complicitat podem encarar molt millor el futur”, ha dit per destacar la voluntat que aquest siga un projecte de llarg recorregut.

Figuerola ha assenyalat que el baix índex lector dels valencians en llengua pròpia, un 3% –Catalunya se situa sobre el 23% i les Illes Balears entorn del 12%– es pot revertir amb polítiques culturals que s'han de fer des de l'administració pública. En aquest sentit, l'escriptora ha indicat que cal un pla de foment de la lectura i ha convidat la Generalitat ha seure amb editors, llibrers i escriptors per coordinar accions en aquest sentit. Pasqual ha agregat que els valencians “som un país culte, i la mostra és que des de la societat civil s'ha organitzat una iniciativa com aquesta”. Gisbert també ha llançat una crida a les institucions públiques a sumar-se a la iniciativa. “Estem substituint el seu paper de protecció i difusió de la llengua i la cultura i ja és hora que assumisquen les responsabilitats que els pertoca. Ens agradaria que s'implicaren en la pròxima edició”, ha reblat Gisbert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia