cultura

Joaquim Folch i Torres, recuperat

El 7 de novembre de 1963 moria a Badalona l'historiador, crític d'art i museòleg Joaquim Folch i Torres. Ahir va fer cinquanta anys justos, i en plena celebració d'un any dedicat a recuperar la seva figura, es va estrenar oficialment el documental Joaquim Folch i Torres: la lluita pel patrimoni artístic, que es pot veure al vestíbul del Museu d'Història de Catalunya. Va ser al Palau de la Generalitat. “Tenaç, intel·ligent i compromès amb el seu temps i el seu país. Algú a qui Catalunya deu molt i amb qui la memòria històrica ha estat molt injusta.” Així es descriu el personatge a l'audiovisual, de trenta minuts. El guió i la direcció són d'Albert Bonet.

El documental és un recorregut biogràfic, cronològic, per la vida del personatge. Explica el director, Albert Bonet: “El que més m'ha interessat és la part personal, la passió que el movia. Ell, com altra gent que ha fet país, tenia vocació de servei. Malgrat totes les dificultats, tenia molt clar què havia de fer.”

Juntament amb tota la documentació escrita i gràfica, hi ha imatges actuals, de la fundació Folch i Torres, dels Pirineus, en l'entorn patrimonial català que Folch i Torres va salvar, i de Sitges, l'Escala, Empúries... I tres entrevistes: al seu nebot, Ramon Folch i Camarasa, i a Marta Montmany i Mercè Vidal, comissàries de la commemoració del cinquantenari.

Se li deuen moltes coses, a Folch i Torres: una concepció moderna, europea, dels museus; la preservació del patrimoni monumental escampat a les valls pirinenques; la protecció del patrimoni, que va traslladar cap a França durant la Guerra Civil... El documental no deixa de recordar com se li va pagar en vida: amb un judici.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia