cultura

Andreu Martín guanya el Ciutat d'Alzira amb una novel·la negra sobre la crisi i la corrupció

“Les escopinades dels escarabats” presenta una trama absorbent adobada amb una forta dosi de crítica

Salvador Macip i Chris Willmott guanyen en divulgació científica, Eduard Mira en assaig i Antoni Defez en poesia

L'escriptor Andreu Martín és el guanyador del XXV Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira amb “Les escopinades dels escarabats”. El XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a Salvador Macip i Chris Willmott per “Jugar a ser déus2, el XV Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta l'ha guanyat Eduard Mira per “Mediterrànies”, mentre que el VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja ha distingit Antoni Defez per “Metralla esparsa”. Tal com es va fer públic, el guardonat amb el VIII Premi de Teatre Ciutat d'Alzira ha sigut Carles Alberola; Vicent Sanhermelando ha merescut el XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per “Esperant la lluna” i David Navalón Bernabeu, autor d'“El guardià dels cinc secrets”, ha estat guardonat amb el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Els guanyadors de les diverses modalitats han recollit, la nit del divendres 8 de novembre, el trofeu dissenyat per l'artista Manuel Boix, en el tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira. L'acte ha estat presentat per la periodista Amàlia Garrigós, amb l'acompanyament musical de l'espectacle «Sis veus per al poeta» i l'actuació de la Nova Muixeranga d'Algemesí. Hi han assistit vora 800 persones, entre les quals hi havia una gran representació del món de la política, la cultura, l'educació i l'economia, fet que contribueix perquè, any rere any es consolide el prestigi d'aquests Premis. Hi han estat presents autoritats, líders polítics, representants dels principals sindicats i també d'entitats com Escola Valenciana. A aquesta edició s'havien presentat un total de 199 originals, i s'ha repartit entre els guanyadors una dotació global de 65.500 €.

El XXV Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, dotat amb 16.000 € per l'ajuntament d'aquesta localitat, ha correspost a “Les escopinades dels escarabats”, d'Andreu Martín. Aquesta novel·la negra ens endinsa en un escenari de crisi i corrupció que gira al voltant de l'assassinat violent de dos socis d'una assessoria financera. Blanqueig de capitals, periodistes sense escrúpols, escarnis, poderosos corruptes... són alguns dels ingredients d'una trama absorbent i rotundament actual que el mestre de la novel·la negra adoba amb una forta dosi de crítica.

“Jugar a ser déus”, de Salvador Macip i Chris Willmott, és l'obra guardonada amb el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 12.000 € per la Universitat de València. Aquest treball ens presenta alguns dels descobriments més revolucionaris de la biomedicina actual –la clonació, la medicina regenerativa, etc.– amb els beneficis que comporten, però també amb l'impacte que tindran socialment els canvis irreversibles que impliquen. Una obra en què els autors plantegen moltes preguntes i proporcionen la informació necessària per tal que el lector puga respondre-se-les.

El jurat del XV Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que aquesta entitat dota amb 8.000 €– ha distingit “Mediterrànies”, d'Eduard Mira. Aquesta obra ens proposa un gran viatge a través del temps per les riberes de la Mediterrània, enllaçant les arrels de les seues cultures i religions, des dels orígens fins a l'actualitat. L'autor ens ofereix un discurs molt personal sobre com s'han forjat les cultures europees.

Pel que fa al VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat amb 5.000 € per la UNED– ha sigut per a Antoni Defez per “Metralla Esparsa”. Aquesta obra és un intent, no exempt d'ironia, de reconstruir els bocins d'un mateix en què va convertint-se amb els anys l'existència de cadascú: els fets viscuts, l'incert avenir, el present desconcertant...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia