cultura

Joan Dausà

MÚSIC

“La música és l'excusa per estar amb els amics”

Enèsima nit de comunió entre el nou pop català i el Palau de la Música, amb entrades exhaurides per al tancament, aquesta nit, de la gira del Jo mai mai de Joan Dausà i els seus Tipus d'Interès. El que va començar, no fa ni dos anys, com una aventura de resultats incerts de l'actor i locutor Joan Dausà, veu –com era inevitable subratllar cada vegada que se'l presentava– de Xavi Masdéu en la sèrie Arròs covat, s'ha acabat convertint en un dels relats més definidors de la bona sintonia existent entre públic i audiència en el bullent pop català d'avui.

No fa ni un any ens deia que tocar a l'Apolo era un somni.
Sí, i fa només tres mesos, quan parlava amb els meus amics de fer alguna cosa especial al Palau com a fi de gira, em deien que era una animalada. M'advertien que era perillós, que hi havia molts seients per omplir i que hi teníem molt més a perdre que no a guanyar.
Per què hi toca, doncs?
Ens mereixíem, tots plegats, fer una festa amb els amics al lloc més bonic de Barcelona. Tenim uns seguidors tan fidels que ens permeten embolicar-nos en coses així. Entre tots hem format una família.
Com s'ho fa per connectar-hi tan bé?
Cuidant-los, no passant-nos amb el preu de les entrades... Fent-los, en definitiva, sentir especials, que és com m'agrada a mi que em facin sentir cada cop que vaig a un concert.
Se'l coneixia com a locutor i actor, quan va fer Jo mai mai. Què li ha agradat i què l'ha irritat del món de la música?
M'ha agradat la possibilitat de crear, en vuitanta concerts, una manera de comunicar-me amb el públic, he après a estar a l'escenari. D'altra banda, m'ha entristit veure com de complicat és viure'n. Jo m'he tirat a la piscina, no ho faig per diners... Del concert al Palau no en traurem ni un duro. Hem d'acabar de fer números, però segurament serà deficitari.
Home, ningú hi vol perdre diners, no?
Sí, jo vull viure d'això. Amb el segon disc, de fet, la idea ja és que em comenci a sortir a compte, perquè, aquestes coses, ara les puc fer gràcies a les meves feines de locutor i actor. Amb Jo mai mai, però, l'objectiu era cuidar els detalls i fer les coses bé, i així, per desgràcia, no surten els números.
El projecte va començar quan va convidar a una costellada Martí Maymó (Manel), Carol Duran (La Carrau) i Eloi Isern (Eloi El Bon Noi)...
[riu] Sí, aquella costellada continua sent un referent. S'hi va anar sumant gent. La música continua sent l'excusa per estar amb els amics...
Li ha arribat, diguem, “l'èxit” com a músic. Hauria preferit que li arribés com a actor?
No, crec que tot plegat era una via per arribar fins aquí. Abans de ser actor, amb catorze anys, ja feia concerts a piano i veu amb cançons de Serrat i Llach. Sempre hi havia una espineta, tot i que fins ara no la lligava a una professió. M'alegra que hagi connectat amb el públic quan he començat, precisament, a escriure jo les cançons.
Ha rebut moltes trucades de grans companyies discogràfiques, aquests mesos?
Alguna. Però, és clar, és el que parlàvem amb en Santi Balmes de Love of Lesbian: «Ara ens veniu a buscar, quan ja està tot fet?» Si m'haguessin donat diners fa dos anys per fer un disc hauria estat diferent, però ara és a mi que m'interessa treure rendiment de la inversió! Hi he invertit molt de temps i esforços, però sóc jo qui controla el que vull fer i el que no. Sóc el meu empresari. Qui vulgui decidir el preu d'una entrada per a un concert meu haurà de parlar amb mi.
El segon disc havia de sortir abans d'acabar l'any.
Sí, però la pel·lícula [Barcelona, nit d'estiu, opera prima de Dani de la Orden, amb banda sonora de Dausà i Jo mai mai inspirant una de les històries del film] ho ha acabat fent ajornar. Al gener tornarem a l'estudi i el disc sortirà a la primavera. Tinc cinc cançons, que són les mateixes que tenia fa un any, però sé fer-les quan cal fer-les. Funciono com un fuster a qui encarreguen quatre taules per fer en una setmana. Serà un disc amb un so més de banda, amb més energia i amb lletres no tan explícites, que ajudin a fer volar una mica la imaginació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia