cultura

Art de llibre

Barcelona encomana la nova temporada del centre de la Fabra i Coats a Martí Manen i David Armengol

El programa consta de cinc exposicions, la primera de les quals s'acaba d'obrir al públic

El centre d'art contemporani de la Fabra i Coats de Barcelona comença de zero. Torna a començar de zero. La sensació que tot segueix estant per fer en aquest equipament després d'una primera temporada provisional i decebedora –exceptuant l'exposició inaugural–, amb un nivell d'activitat molt baix i fluix, s'ha diluït ara en fer-se públics els continguts que han ideat per a aquest any i bona part del que ve els dos comissaris, Martí Manen i David Armengol, guanyadors d'un concurs exprés amb 29 candidats. La primera exposició del seu programa, Slight chance, de la finlandesa Pilvi Takala, es va obrir divendres amb expectació en un sector desencantat amb el projecte eternament pendent del centre d'art de Barcelona.

Manen i Armengol saben que tenen una missió molt complicada però estan convençuts que es pot seduir el públic –“el màxim de públics possibles”, no només l'especialitzat, precisa Manen– amb una proposta d'art contemporani seriosa però sense aures críptiques, que no es concretarà només en exposicions i que tindrà molt en compte el context de la ciutat amb una clara ambició de projectar-lo internacionalment. La manera com es tractarà l'escena artística barcelonina és inèdita: es tramaran discursos amb creadors de diferents generacions i reputacions, sempre que convingui amb la complicitat del Macba; “els joves conviuran amb algú que està a la Documenta. És una manera de créixer per a tots i de considerar que l'art del present té un passat i tindrà un futur.”

El seu programa, amb un cost de 200.000 euros, du per títol genèric El text: principis i sortides i està integrat per cinc exposicions que imiten l'estructura d'un llibre: un pròleg, tres capítols i un epíleg. La temporada estarà impregnada, doncs, de les diferents maneres que té l'art de relacionar-se amb l'escriptura.

El pròleg el signa Pilvi Takala, una artista amb molt enginy i una innocència maliciosa per forçar situacions imprevistes i absurdes en la nostra vida quotidiana, subvertint els codis de comportament social més elementals. La Fabra i Coats presenta des d'ara i fins al 19 de gener un recull dels seus divertits vídeos, en una mostra que és una ampliació i una adaptació d'una producció del Bonniers Konsthall d'Estocolm.

Els tres capítols o exposicions centrals seran col·lectives i els comissaris les han concebut com un desafiament “sensual” al públic. Ana Garcia-Pineda, Antonio Ortega, Francesc Ruiz, Antoni Hervàs, Mariona Moncunill, Núria Güell o Pere Llobera són alguns dels creadors catalans que participaran en les mostres. El cercle es tancarà amb una exposició amb personalitat d'epíleg, també de producció externa, dedicada a les novel·les escrites per artistes.

El 2014 serà un any clau per al futur de la Fabra i Coats. I és que l'Ajuntament abordarà una nova fase d'obres que farà créixer el centre d'art fins als 1.800 m². Es deixa per al pròxim mandat la darrera ampliació, que si culmina es traduirà en un equipament de gairebé 2.500 m². Fins llavors, el centre d'art funcionarà sense director.

Emergència a la Fundació Tàpies

Comencen a passar coses noves en el sistema de l'art de Barcelona. La crisi de recursos obliga a pensar diferent i a col·laborar més que mai. Això és el que acaba de fer ara la Fundació Antoni Tàpies amb Hangar, Idensitat i la Sala d'Art Jove: engegar un projecte comú –FAQ: zona de preguntes freqüents– per reflexionar sobre el moment de la creació artística emergent. En aquesta aventura s'hi han implicat prop d'una quarantena d'artistes. Ja s'ha obert la primera exposició, Fuga, variacions sobre una exposició (fins al 13 de desembre). I passaran moltes més coses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia