cultura

Els presidents de l'IEC i de la UCE lliuren el premi Canigó a Christian Bourquin

Joan Becat va fer la glossa del president del Llenguado-Rosselló destacant el seu suport a la UCE, els estudis catalans de la universitat de Perpinyà i al reconeixement del català a la Catalunya Nord

A la Casa dels Països Catalans de la universitat de Perpinyà va tenir lloc dissabte la remesa del Premi Canigó a Christian Bourquin, president de la regió Llenguadoc-Rosselló. Amb aquest premi la Universitat Catalana d'Estiu reconeixia “el seu compromís personal i institucional amb les seves activitats al llarg dels anys, i amb el projecte europeu de centre d'estudis amb residència tot l'any a Vall Roc, a Prada.” Simbòlicament, la remesa del premi va tenir lloc a la Casa dels Països Catalans, que va contribuir a crear.

En la glossa anterior al lliurament Joan Becat recordava que Bourquin havia estat “un dels primers alumnes voluntaris de català al col·legi d'Illa de Tet, amb Ramon Gual com professor.” Dels anys que Bourquin fou president del Consell General dels Pirineus Orientals, Becat va destacar “la Carta a favor del català, aprovada durant la sessió del 10 de desembre del 2010 i els mapes en relleu de Catalunya Nord i dels Països Catalans i Occitans editats amb el segell de la institució i amb la toponímia catalana.” La glossa de Becat va posar èmfasi “en el paper primordial de Bourquin en l'existència de la Casa dels Països Catalans de la universitat de Perpinyà” ja que “projecte li va agradar, va veure la seva utilitat pel català i les relacions amb Catalunya, i el va fer seu.” Finalment Becat es va referir al nom del premi, Canigó, esmentant “el sindicat de municipis del Canigó, que presidit per Cristià Bourquin, va aconseguir que el massís sigui declarat Grand Site de France”. En relació a aquest tema Becat va citar l'article del Punt Avui del 12 de juliol del 2012 on s'explicava “per totes les carreteres departamentals de Catalunya Nord han aparegut cartells del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló i del Consell General dels Pirineus Orientals on el nom francès Canigou es veu barrat per una creu i el nom català “Canigó” apareix en lletres ben grosses.”

El premi va ser remès per Jordi Sales, president de la Universitat Catalana d'Estiu, i Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans, l'acadèmia de la llengua catalana. El Premi Canigó, es materialitza per una reproducció d'una obra de Gustau Violet, escultor i artista pradenc i és atribuït cada any a personalitats i a entitats dels Països Catalans implicades amb l'UCE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.