cultura

L'aliment de l'ànima

El sector de la cultura torna a manifestar-se a favor de l'IVA cultural del 4% i insta el govern de la Generalitat que defensi amb contundència la reducció de la taxa

Els manifestants lamenten que l'IVA del 21% hagi barrat l'accés del públic a la cultura

Quan el setembre del 2012 l'IVA cultural va passar a ser del 21%, en el sector de la cultura es van disparar totes les alarmes. Ja tradicionalment tocat, el sector temia el pitjor amb aquest exagerat augment de l'impost. Més d'un any després de la pujada, les xifres d'atur, els tancaments d'empreses i els percentatges de consum cultural són encara més alarmants del que es creia en aquell moment.

Entre les iniciatives per protestar contra l'IVA cultural del 21%, hi ha la plataforma Marea Roja-Cultura en Lluita, que ahir va convocar una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar l'IVA cultural superreduït del 4%. Pels convocants, la cultura ha de tenir el mateix tractament que el menjar, ja que si aquest alimenta el cos la cultura “alimenta l'ànima”, van dir repetidament els concentrats.

La manifestació va reunir sobretot personalitats del sector de l'espectacle, greument perjudicat tant pel que fa a la producció com per la baixada de públic, que en la seva majoria, amb la pèrdua galopant del poder adquisitiu, no pot permetre's pagar uns preus tan alts per assistir amb assiduïtat al teatre o al cinema. Moltes cares conegudes van afegir-se a la convocatòria: els actors Vicky Peña, Marc Martínez, Amparo Moreno, Nora Navas o Imma Colomer; els músics Quico Pi de la Serra, Cesk Freixas o Josep Tero, o el director teatral Mario Gas.

Durant la manifestació, i amb cartells amb el lema La cultura no és un luxe, es va fer una gran rotllana davant del Palau de la Generalitat. Primer es va demanar la dimissió del ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, però tot seguit també es va cridar contra el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president de la Generalitat, Artur Mas. I és que la tria de la plaça Sant Jaume no era gratuïta ja que els manifestants també van demanar al govern de la Generalitat que s'impliqui activament en la defensa de l'IVA cultural superreduït, davant el govern espanyol i els organismes de la Unió Europea. Per acabar la protesta, l'actriu Vicky Peña va llegir un manifest en què es denunciava que l'IVA del 21% “ha comportat, d'una banda, l'acceleració de la precarització i la destrucció de llocs de treball en el sector i, de l'altra, impedeix l'accés de la ciutadania a la cultura, convertint-la en un luxe per a àmplies capes de la població”.

Represàlia política

Un dels portaveus de Marea Roja, Pere Camps, director de Barnasants, va insistir, després d'un any i escaig de l'augment: “Ens reafirmem que tot va ser una mesura de represàlia política a un sector tradicionalment crític amb la dreta.” “Però, a més –hi va afegir Camps–, l'augment ha comportat barrar l'accés a l'espectador.” Vicky Peña també està convençuda que aquesta mesura, “que ha perjudicat greument tot el món de la cultura”, no és innocent per part del govern del PP, per tal de perjudicar un sector que ja estava tocat anteriorment. “S'estan tancant sales, les pel·lícules es fan amb menys personal..., és un peix que es mossega la cua. Hi ha un interès de part del PP d'allunyar la ciutadania del teixit cultural”, hi va afegir.

L'actriu Amparo Moreno va recordar que el sector no són només “les cares conegudes”, sinó que aquesta situació de precarietat afecta “tota una indústria on hi ha escenògrafs, maquilladors, modistes, dissenyadors..., és una situació que afecta moltes famílies”, hi va afegir. El director Mario Gas va definir l'IVA del 21% de “norma indigna que ens aparta d'Europa i del públic”. “Hi estic totalment en contra i aniré a totes les manifestacions que calgui perquè és una mesura abominable”, va dir. Gas va lamentar que el govern de Madrid es tanqui en banda a negociar una rebaixa i va insistir en la necessitat d'obrir un diàleg amb el sector per intentar resoldre aquesta situació.

L'actor Marc Martínez, actualment en atur, qualificava la protesta de “guerra”. “S'ha de reaccionar. La cultura és una necessitat i un dret i, per tant, l'IVA hauria ser el mateix que el dels aliments.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia