Llibres

novel·la

xavier cortadellas

La volta a una tia en molts mons

També la literatura té les seves regles amb les relacions de proporcionalitat. Una diu que “com més malparla un escriptor dels editors, més originals ha vist rebutjats a les diferents editorials on els ha presentat”. No s'escriu gaire perquè és tan elemental com la taula de multiplicar del dos, però, a vegades, algun autor –o un editor com és ara el cas– remarca explícitament que un llibre va ser rebutjat per molts editors abans de trobar-ne un que volgués publicar-lo. És el que va passar amb La tieta Mame. Dinou editors la van rebutjar i, com que l'any 1955, quan finalment va ser publicada, se'n van vendre dos milions d'exemplars en pocs mesos i, com que avui també equiparem la literatura amb el seu producte dels llibres i com que considerem més d'un cop que no hi ha millor autor que el que ven més, es remarca aquest rebuig fins i tot a la solapa de la primera edició catalana de La volta al món amb la tieta Mame, el segon llibre de Patrick Dennis que publica Quaderns Crema.

Del primer, La tieta Mame –que és el llibre que va ser rebutjat–, Pietro Citati va escriure que “sedueix i diverteix. Feia anys que no reia tant”. No els puc dir si Citati és gaire propens a la rialla. Fa uns anys, vaig llegir i vaig ressenyar el seu llibre sobre Kafka que va traduir en espanyol Acantilado. Em va entusiasmar. Vaig escriure que aquella biografia de Kafka semblava una novel·la d'un sol personatge, literatura de l'ell, si és que això existís.

Però érem amb Patrick Dennis... És una continuació de La tieta Mame, una seqüela, encara que no se'ns indiqui. I es nota. Naturalment, Dennis no va tenir cap problema per trobar un editor que volgués publicar-li La volta al món amb la tieta Mame, inspirat, com el primer, en Louise Tanner, la tia que el va adoptar quan va quedar orfe als deu anys i que, en la ficció, es va convertir en un personatge extravagant, excèntric, divertit i molt ric. Encara que tampoc no se'ns digui, tots dos llibres són uns grans representants d'un gènere que avui no es practica gaire, el de la novel·la còmica lleugera. El pretext d'aquest és semblant al de La tieta Mame, si bé una mica difícil de creure, com si no tingués importància. Dennis va de cara a barraca.

Han passat molts anys: Patrick és gran, s'ha casat, i Michael, l'únic fill del seu matrimoni amb Pegeen, fa dos anys i mig que és lluny de casa perquè Mame va endur-se'l, després de prometre que només estarien l'estiu junts. Pegeen està desesperada, fa quatre mesos que no en sap res. Patrick, tampoc. En començar la novel·la, indica que detesta el Nadal i tornar a casa cada vespre perquè no pot deixar de pensar en el seu fill. Però diu a Pegeen que no cal preocupar-se'n perquè ell també va viure aquesta experiència. Per convèncer-la, narra durant tota una nit les diferents aventures del seu viatge al món amb la tia.

De tota manera, llevat del començament de cada capítol, Pegeen és un narratari que s'esvaeix. També s'esvaeix la preocupació per Michael o el desassossec de Patrick perquè La volta al món amb la tieta Mame és més a prop del còmic que de la narrativa amb cos i ànima. De fet, a cada capítol ens explica una aventura diferent de la tieta Mame amb ell i, sovint, amb el seu xofer japonès o amb la seva amiga Vera. Podria haver hi tants capítols més com hagués volgut perquè solen ser tan independents com els diferents quaderns de Tintín o d'Astèrix. No hi fa res, doncs, que les situacions siguin un xic semblants; el que passa a Vera a París, per exemple, passa a la tieta Mame a Londres: l'una i l'altra s'enamoren fatalment d'un home.

Hi trobem també una crítica als caçadors de fortunes, als nazis o als comunistes il·lusos, entre altres exemples. Tot plegat, molt divertit i de molt bon llegir. M'agradaria dir-los que Dennis és un continuador digne de la novel·la d'humor anglesa, la de Chesterton o la d'Evelyn Waugh. Però no els ho diré. Era americà i, doncs, més lleuger. I potser està més a prop de les seqüeles inacabables del Wilt de Tom Sharpe. És millor que acabi explicant-los que hi ha també un llibre sobre la vida de Patrick Dennis, fet a base del que en diu tot de gent que el va conèixer. Començant per la seva vídua i fills. El llibre es diu Uncle Mame. Sí, m'agradaria llegir-lo.

La volta al món amb la tieta Mame
Patrick Dennis
Editorial: Quaderns Crema Barcelona, 2013 Pàgines: 350 Preu: 20 euros
L'apunt
Patrick Dennis (Evanston, 1921 - Nova York, 1976), era un dels pseudònims d'Edward Everett Tanner III. El 1956 va ser el primer autor a tenir tres títols a la llista de només deu del New York Times, a sobre signats amb tres pseudònims diferents.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia