cultura

Cines que obren, cines que tanquen

Una de les sales del nou complex disposa del sistema de so envoltant Dolby Atmos
L'històric cinema Alexandra, inaugurat l'any 1949, va tancar ahir les seves portes

La cara i la creu. Amb vint-i-quatre hores de diferència, Barcelona ha estat l'escenari d'una bona i una mala notícia per als aficionats al cinema de la ciutat. D'una banda, la inauguració dels nous i espectaculars Balmes Multicines, un complex amb dotze sales consagrades a la versió original subtitulada a la zona alta de la ciutat. D'una altra, el tancament de l'històric cine Alexandra.

En efecte, avui és el dia triat pel Grup Balañá per a l'arrencada dels Balmes Multicines, situats al carrer Balmes 422-424, i que consten de dotze sales amb seients disposats en forma de graderia i equipades amb l'última tecnologia digital. De les dotze sales, dues disposen de tecnologia 3D i una disposa també del nou sistema de so envoltant Dolby Atmos –un sistema que també ha incorporat Cinesa en una nova sala del seu complex Cinesa La Maquinista, en un dels intents de l'empreses exhibidores per aturar el degoteig de pèrdua d'espectadors.

Comercial i en VOS

Però, segons l'empresari Pere Balañá, “el fet diferencial d'aquestes noves sales és el fet que es dediquin al cinema comercial en versió original subtitulada. Nosaltres tenim molt clar el que és el cinema comercial: és aquell que interessa al públic, amb independència de qui és el director, de quins són els actors i de quin és el pressupost”. Les pel·lícules que es podran veure a partir d'avui seran 12 años de esclavitud, Diana, 3 bodas de más, La gran belleza, Blue Jasmine, Sobran las palabras, Una vida sencilla, Frozen, el reino del hielo, Gravity, El Hobbit: la desolación de Smaug, Le week-end i Mucho ruido y pocas nueces, i el dia 25 s'hi incorporaran La vida secreta de Walter Mitty, Ismael, El médico i Nymphomaniac (Volumen I).

Pere Balañá és conscient del problema: “El món de l'exhibició cinematogràfica pateix una crisi evident, les dades són les que són. Però hem fet estudis de mercat abans d'obrir aquestes sales i estem convençuts que funcionaran i trobaran el seu públic.”

En principi, les còpies que s'exhibeixen en versió original subtitulada tenen els subtítols en castellà. Balañá assegura que contempla la possibilitat d'exhibir també pel·lícules en versió original amb subtítols en català, “tot i que encara no podem concretar quan”: “No serà de manera immediata, en aquest sentit depenem del que decideixen fer els distribuïdors”, assegura.

Un dels esquers que tenen aquests nous cinemes és el fet que totes les sales disposen de pantalles de gran format, amb una àmplia separació entre files; la idea, pel que fa a la disposició de les butaques, és que hi hagi “una perfecta visió des de qualsevol butaca”.

L'altra cara de la moneda és el tancament de les portes, ahir, dels cinemes Alexandra, situats a la Rambla de Catalunya. Ahir es va fer una última projecció en aquest històric local, que va consistir en la comèdia del 1948 Niñera moderna, dirigida per Walter Lang i protagonitzada per Clifton Webb. A manera de cercle simbòlic, es tracta d'una de les pel·lícules protagonitzades pel personatge de Mister Belvedere, el nom del qual va ser adoptat com a pseudònim pel misteriós autor del consultori de la revista Fotogramas.

Els cinemes Alexandra van ser inaugurats l'any 1949, per la qual cosa es tracta d'uns dels més antics de Barcelona; han estat oberts 64 anys. Al llarg de la seva història, el local ha estat gestionat per diverses empreses, entre les quals Cinesa. I durant uns anys va acollir –en la que fins ahir va ser la sala 5 dels Alexandra– el cinema Alexis, una petita sala alternativa gestionada pel Círculo A de Jaume Figueres i Antoni Kirchner, que es va dedicar a cinefòrums gastronòmics i va ser un dels espais pioners en la projecció de cinema d'autor en versió original subtitulada.

En els darrers temps, l'Alexandra estava gestionat per Ramon Colom i tenia cinc sales, una de les quals també es dedicava a representacions teatrals. Aquestes sales van ser renovades fa cinc anys amb una inversió propera als 2 milions d'euros. El Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya ha lamentat el tancament d'aquestes sales, “que sempre han ofert una acurada programació i donat espai al cinema català”. Els propietaris del cinema Alexandra han venut les instal·lacions a una empresa que té previst instal·lar-hi un establiment de venda de menjar. Les darreres pel·lícules que s'han projectat a l'Alexandra han estat Els records glaçats, Guadalquivir, La gran belleza, La por i Sunrise/Sunset.

Un any de canvis

D'aquesta manera es tanca un any que ha estat ric en llums i ombres pel que fa a l'exhibició cinematogràfica.

Potser el tancament més sonat i emblemàtic ha estat –al juny– el del cinema Urgell, que amb 1.832 butaques era el de més capacitat de la ciutat; un vestigi de l'edat daurada de les grans sales de cinema, que havia acollit alguns títols llegendaris de la història del cinema.

Però també van tancar, al mes d'agost –i de manera sobtada: els seus treballadors se'n van assabentar el dia abans–, els cinemes Lauren Gràcia. Els Lauren Gràcia estaven situats en el que havia estat el cinema Texas, un dels cinemes de reestrena i programa doble del barri de Gràcia.

A canvi, aquest any també ha obert, al barri d'Hostafrancs, el cinema Zumzeig, un noi espai de concepció innovadora que conjuga la projecció de cinema independent amb el bistrot.

Ofertes i descomptes

Si fa unes setmanes es va celebrar una Festa del Cinema on durant dos dies s'oferien entrades a preu molt baix, els Balmes Multicines acullen avui la seva festa particular: de manera excepcional, totes les sessions d'avui s'han venut a 1 euro, en una promoció que va exhaurir les localitats en poc més de sis hores.

Per als dies que vindran, els Balmes Multicines oferiran diverses promocions a través de la web Atrápalo o fent descomptes si s'hi torna abans de quinze dies.

La lluita per mirar de frenar l'efecte que la crisi i l'augment de l'IVA ha tingut sobre la taquilla està fent que les empreses d'exhibició pensin diverses fórmules per tal de rebaixar el preu de l'entrada. Els cinemes de Cinesa i Yelmo han ofert alguns dies un preu especial, i els cinemes Girona han llançat diverses tarifes planes amb abonaments de durada anual, amb la intenció de fidelitzar els seus espectadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia