cultura

pensament

Del Pozo invita a pensar l'educació en 60 claus

El professor gironí publica ‘Educacionari' i acaba de traduir ‘Les paradoxes dels estoics', de Ciceró

El professor de filosofia de la Universitat de Girona Joan Manuel del Pozo publicarà aquest mes Educacionari (Edicions 62), “una invitació a pensar i sentir l'educació a través de seixanta conceptes” i que aspira a estimular el compromís amb l'educació, enmig del malestar per les recents disposicions governatives, amb confiança i clarividència.

El llibre, que es distribuirà a partir del 23 de gener, és fruit de la llarga experiència de l'autor en aquest àmbit, sobre el qual ha reflexionat sovint. Educacionari, que juga al mateix temps amb la similitud del nom amb diccionari i devocionari, presenta quatre itineraris de lectura a l'entorn de seixanta conceptes clau, des de “acte educatiu” a “valor”, que poden ser llegits de manera autònoma com petits assajos, dins el discurs rigorós, serè i fonamentat que caracteritza Del Pozo i prescindint de l'enfarfec de notes i referències bibliogràfiques. Es tracta d'assenyalar, des de l'anàlisi aprofundida de la situació actual de l'educació, les desorientacions i els encerts i de proposar finalitats i valors que l'omplin de sentit, segons anuncia l'editorial.

El llibre coincidirà a l'aparador amb una nova traducció de Ciceró, del qual Del Pozo és especialista, Les paradoxes dels estoics, per a la Fundació Bernat Metge. Cèlebre per la seva severitat, l'ètica estoica planteja màximes com ara «l'únic bé és la bellesa moral», «per viure feliç n'hi ha prou amb la virtut» o «tots els savis són lliures i tots els necis esclaus», que Ciceró aborda en un seguit de textos breus i punyents en la seva obra més breu però d'una gran tensió retòrica. L'edició de Les paradoxes dels estoics, que es presenta amb el text en llatí i amb la primera traducció moderna al català, s'acompanya d'un ampli aparat de notes i una exhaustiva introducció del mateix Del Pozo, que es va doctorar precisament amb una tesi sobre Ciceró i del qual ja ha traduït De natura deorum i De re publica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia