cultura

Els tres llops de paper

L'editorial Terrícola reivindica el valor del llibre de paper com a objecte

Núria Vila i Albert Grèbol han dissenyat tots els detalls dels llibres de Terrícola

Que el que uneix la poesia no ho separi l'home, encara que sigui terrícola. I el que va unir –si més no en lletra impresa perquè abans ja tenien altres lligams– els poetes Esteve Plantada, Laia Noguera i Joan Duran va ser Els llops, un poemari a sis mans publicat el 2009 per l'editorial La Garúa.

Anys després, aquest trio ha posat en marxa l'editorial granollerina Terrícola, que es va estrenar fa uns mesos amb tres plaquettes que inauguraven la col·lecció Infinitesimal: El cel barrat, de Carles Hac Mor, Sense permís, de Meritxell Nus, i L'esfinx, de Jordi Valls. Van ser un èxit i feien evidents les inquietuds dels editors, “oferir uns llibres de fons ecologista i molt elaborats pel que fa al disseny, perquè creiem en el valor del llibre com a objecte”, comenta Plantada.

Els poetes, si més no a casa nostra i gràcies a impulsos com el premi Amadeu Oller, comencen de ben joves i això fa que sovint en tinguem aquesta imatge fixa. Per situar fins a quin punt són joves o no, direm que Joan Duran, doctor en bioquímica, va néixer a Sitges el 1978, que Esteve Plantada, filòleg i músic, ho va fer a Granollers el 1979, i que Laia Noguera, també filòloga i música, ho va fer el 1983 a Calella. Tots tres, per separat, tenen al voltant de mitja dotzena de llibres de poemes editats.

Fa pocs dies, pels pèls encara el 2013, van publicar les tres novetats que inauguren la col·lecció Llibres de l'afrau de Terrícola. La intenció és publicar els llibres de tres en tres, un sol cop l'any, a banda d'unes sis plaquettes. Els tres primers autors i títols són, en aquest ordre, el prolífic Lluís Calvo amb Llegat rebel, El dígraf del desitx (pseudònim de Meritxell Cucurella-Jorba) amb Cada volcà és abans muntanya, i David Caño amb Res és ara ni això.

“No pretenem guanyar-nos-hi la vida, només fer visibles obres i autors que considerem molts bons i aconseguir-ho a través un format de llibre molt atractiu”, confessa Plantada. I per aquest motiu, els dissenyadors Núria Vila i Albert Grèbol han tingut llibertat de moviments amb tots els detalls que singularitzen aquests primers tres llibres.

Cadascun té un color (groc, rosa i turquesa, respectivament) però tots tres comparteixen la tinta verda, el to triat aquest cop. El títol de la portada està en relleu i, a l'interior, hi ha diversos jocs estètics gens estridents, al contrari, elegants i “justificats”, segons Plantada.

A més, afegeixen un extra en format de pòster amb un text i una imatge (diferent en cada cas) que embolcalla el llibre. Tot, per 15 euros. I aquest tot, naturalment, inclou els poemes, que mantenen el nivell de la presentació.

Aquests tres poetes terrícoles mostren el camí que ha de seguir l'amor als llibres de paper en temps digitals, tres llops de paper que es llancen a l'aventura d'enderrocar l'e-book dels porquets. Que bufin, que bufin ben fort.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia