cultura

El Col·lectiu Saginosa satisfet amb el BIC del Barranc dels Molins

Al remat s'ha aconseguit protegir el Barranc dels Molins i tot el seu patrimoni hidràulic i arqueològic, incloent el Molí de Paper

El Col·lectiu Saginosa ha manifestat la seua satisfacció pel fet que l'Ajuntament d'Ibi haja fet una aposta decidida per la protecció legal del Barranc dels Molins i tot el seu patrimoni hidràulic i arqueològic, incloent el Molí de Paper.

Qualsevol anàlisi s'ha de remuntar fins a l'11 d'octubre de 2011, quan es va fer la primera xarrada sobre el Molí de Paper al Centre Social Polivalent (que es va omplir de gom a gom) amb Joan Castelló, conservador del Museu Valencià del Paper de Banyeres, companys d'Amics i Veïns del Centre Històric de Castalla i persones particulars que van viure al molí i van compartir els seus records i les seues vivències. Allà es va respirar la inquietud de molta gent que, davant l'estat d'abandonament, pensava que s'havia de fer alguna cosa amb el molí i amb el seu marc inseparable, el barranc.

A partir d'aleshores, el Col·lectiu Saginosa va fer seua eixa reivindicació i han passat diferents etapes en què hi ha hagut molta gent implicada, en què s'han reunit diverses vegades amb els polítics per manifestar-los les reivindicacions i en què, sobretot, s'ha fet molta faena activa: una visita guiada al barranc amb historiadors i arqueòlegs, neteja i posada en valor i en ús del jardí del Molí de Paper (celebracions de Sant Salvador, Nou d'Octubre...), batuda per eliminar brots nous del cactus “Opuntia rosea”...

Aquesta faena activa i eixos moments lúdics i reivindicatius al molí i al barranc són els que han donat validesa i legitimitat a les reivindicacions ciutadanes davant l'Ajuntament i per això el col·lectiu se n'alegra que tot això s'haja vist reflectit en l'inici dels tràmits com a BIC de tot el conjunt. Eixe és el paper que Saginosa creu que han de fer les institucions públiques, escoltar la societat civil com en aquest cas.

Tot i això, el tràmit del BIC només és el començament de la protecció de tot eixe patrimoni, una protecció legal que sense cap actuació més no complirà el seu objectiu de posada en valor d'eixe llegat. Desgraciadament, hi ha molts BICs prop nostre en procés de deteriorament, com la majoria de pous de neu públics o castells com el de Barxell a Alcoi.

Un futur Molí de Paper BIC mateix, amb un forat a la teualada que, pluja rere pluja i nevada rere nevada, minva l'estabilitat de tota l'estructura, necessitaria una actuació urgent per evitar que s'assolara en qualsevol moment.

A pesar d'això, afortunadament també hi ha exemples positius de BICs al nostre voltant, com el Castell de Castalla o alguns del molins paperers de Banyeres, que amb voluntat política s'han restaurat i posat en valor davant la societat. El Col·lectiu Saginosa, ha manifestat seguir cardant la llana per aconseguir això mateix per al patrimoni iberut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia