cultura

El 1714 inspira creativitat

El fotògraf Joan Fontcuberta crearà un mosaic mural immens amb la imatge d'un petó
Grans pensadors i intel·lectuals escodrinyaran una pregunta complexa: què significa Europa

Des del primer moment, els artífexs del programa del Tricentenari van prometre un esclat de creativitat en el repertori d'activitats. És clar que per ser creatiu s'ha de tenir en compte el geni dels artistes. I així serà. Molt talent quedarà en el record dels catalans, per la seva condició efímera, però també n'hi haurà que perviurà com a herència de la commemoració dels 300 anys dels fets del 1714. I aquest serà el cas de la intervenció artística que farà el fotògraf Joan Fontcuberta a la plaça d'Isidre Nonell, a Ciutat Vella. No serà fins al juny, però l'esperit del projecte comença ara mateix i, atenció, necessita la complicitat de molta gent.

Fontcuberta ha ideat un mosaic mural de grans dimensions compost de milers de rajoles, sobre cada una de les quals s'imprimirà una fotografia. Milers de fotografies petites, que aportaran ciutadans, integraran una gran imatge de dues persones fent-se un petó. De prop, es podran apreciar les imatges individuals, que l'artista demana als seus autors que estiguin inspirades en el concepte de llibertat. I, de lluny, s'imposarà el bes apassionat. Fontcuberta utilitzarà un programa informàtic especial, que coneix bé per altres projectes artístics que ha fet: a partir d'una imatge inicial, en aquest cas el petó, el programa busca i ordena les fotografies més similars pel que fa al color.

Tothom que vulgui hi pot participar, només cal enviar les imatges –se'n necessitaran moltes més de 5.000– per correu electrònic a [email protected], o bé penjar-les a Twitter i Instagram amb l'etiqueta #Momentsdellibertat. Hi ha temps fins al 16 de febrer.

Com a bon contrapunt a aquesta aventura de caràcter permanent, l'arquitecta Benedetta Tagliabue i el director d'escena Àlex Ollé han concebut un circuit d'arquitectura efímera al carrer: BCN Re.set. Començarà al maig i mobilitzarà prestigiosos arquitectes d'arreu del món que treballaran en col·laboració amb les escoles d'arquitectura i disseny de la ciutat. Un treball en equip que es traduirà en set instal·lacions en punts molt concorreguts del nucli antic de Barcelona. La peça central, que s'emplaçarà al parc de la Ciutadella, l'erigirà el tàndem Tagliabue i Ollé. Serà un mur simbòlic que conjugarà art urbà, art popular –de la gent que s'hi vulgui involucrar– i una acció teatral el dia de la inauguració.

La Fura, assetjadora

N'hi haurà més, de murs que l'art desitja enderrocar. Murs és precisament el nom del gran espectacle que prepara La Fura dels Baus per al festival Grec, al juliol, al castell de Montjuïc, i amb ambició internacional. Llenguatge furer cent per cent en el que serà un muntatge multidisciplinari que en reserva de grosses per al públic, totes amb el repte que visqui una experiència autèntica d'assetjament. Serà una vivència molt forta i impactant, emfasitzen els seus ideòlegs, que connectarà el setge que va patir Barcelona ara fa tres segles amb el setge actual i global que lideren els mitjans tecnològics.

El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, insisteix que la principal raó de ser del programa del Tricentenari és que sigui “molt i molt viscut per la gent”. D'aquí, doncs, la forta personalitat popular i participativa de tantes activitats. Gens incompatible amb el rigor acadèmic d'un altre paquet d'activitats més encaminades a la reflexió sobre els fets històrics, en molts casos tot entrelligant l'ahir amb l'avui i el demà.

Els millors especialistes d'Europa celebraran, del 9 al 12 d'abril, un congrés per examinar a fons, com mai fins ara ho han fet, el Tractat d'Utrecht. Organitzat pel Museu d'Història de Catalunya –on tindrà lloc el congrés– i l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives (UPF), els experts abordaran les clarors i les foscors de la pau i, és clar, la resistència dels catalans.

D'intel·lectuals de màxima consideració en convocarà un munt també la sèrie de xerrades DO Europa, que moderarà la periodista Mònica Terribas. Zygmunt Bauman, Aleksandra Kania, Susan George, Sakia Sassen, Sami Naïr i Orhan Pamuk, entre d'altres, passaran, els mesos de març i abril, per El Born Centre Cultural per intentar respondre una pregunta clau de gran complexitat: què significa formar part d'Europa.

Creació i pensament, els millors aliats del programa del Tricentenari, que per sobre de tot vol ser “una commemoració per a tothom”, segons el comissari, Toni Soler. L'Ajuntament i la Generalitat han concebut dos repertoris d'activitats, dues celebracions, del tot complementàries. S'acosten nou mesos intensos. I ja se n'han superat quatre, que no han sigut gens fluixos. Ciurana va revelar ahir que, des de l'11 de setembre, un milió de persones han participat de les primeres 130 activitats. Popular? Doncs sí.

Una selecció d'imprescindibles del Tricentenari

Ciutats assetjades

Al CCCB. Del 9 de setembre al 9 de novembre. El setge no és una estratègia militar esgotada. Aquesta exposició reflexionarà sobre les ciutats assetjades en l'actualitat.

Jordi Savall: de la guerra dels Segadors a la pau d'Aquisgrà

Al Liceu. 24 de maig. Jordi Savall, acompanyat de Le Concert des Nations, defensarà els compositors que van excel·lir als teatres europeus fa 300 anys.

Ferran Adrià i la cuina de la Barcelona del 1700

Al Liceu. 29 de juny. Ferran Adrià, Joan Roca i Carme Ruscalleda coincidiran en un espectacle inspirat en la cuina del segle XVIII.

#FFBarcelona

A centres cívics i a Caixafòrum. Al setembre. La periodista Bibiana Ballbè hi insisteix: vol dibuixar la Barcelona del futur amb una sèrie de trobades amb vint talents d'àmbits tan diversos com les arts, la ciència i la tecnologia.

Mirall i martell. #AiWeiwei

A La Virreina Centre de la Imatge. Al setembre. Recorregut expositiu per la trajectòria d'un dels artistes més importants i rebels del món.

Festa de cloenda

El piromusical de la Mercè serà l'espectacle que clausurarà el Tricentenari. Un combinat de foc, projeccions audiovisuals i elements escènics. I un gran homenatge als grans creadors del país: Gaudí, Pau Casals, Dalí, Miró...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia