Política

Montoro admet que canvia les balances fiscals perquè se'n feia un “ús indegut” en favor del sobiranisme

“Hi ha persones que pensen que per raó de la balança fiscal del seu territori necessiten independitzar-se”, assegura el ministre d'Hisenda

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha admès aquest dimarts que les balances fiscals que s'han conegut fins ara són “correctes”, però ha justificat el canvi en la metodologia que aplica el seu ministeri perquè “en comptes de racionalitzar el debat”, se'n feia un “ús indegut” que provocava que hi hagués ciutadans que “pensen que per raó de la balança fiscal que té el seu territori necessiten independitzar-se”. Segons Montoro, les balances fiscals tradicionals permetien traslladaven als ciutadans “idees” que s'utilitzaven per atiar “un esperit d'enfrontament” en comptes d'una visió “integradora”.

El ministre ha assegurat que les balances fiscals que s'han publicat fins ara “lluny de racionalitzar el debat, el que han portat ha estat a un enfrontament”. Segons ha apuntat, aquest no ha de ser l'objectiu dels comptes i per tant, malgrat que les balances fiscals “són correctes” i “estan bé”, es poden “completar amb una millor metodologia”.

Per aquest motiu els nous Comptes Públics Regionalitzats -que és la denominació del càlcul que substitueix les balances fiscals- traslladaran als ciutadans una lectura “integradora” dels comptes des de la premissa que “els territoris no paguen impostos”, sinó “els ciutadans”.

Es tracta, ha afirmat, d'oferir nous “arguments” i de “superar” les “limitacions” del mètode actual, perquè les balances “estaven traslladant idees” als ciutadans que eren utilitzades per “partits i periodistes” per atiar l'independentisme.

En canvi, segons Montoro, els càlculs han de servir per identificar si és cert que hi ha ciutadans pel lloc on viuen “no tenen igualtat d'accés als serveis socials” i “reben menys” perquè “el finançament autonòmic és incorrecte”.

El Ministeri “sap on van” les transferències que rep Catalunya

Montoro també ha rebatut els arguments dels qui acusen el seu Ministeri de facilitar la liquiditat de la Generalitat sense controlar si aquests diners van després a partides com la de les ambaixades a l'estranger. “Sabem on van, i gairebé una tercera part han anat a pagar a farmàcies”, ha afirmat. Segons Montoro, en el cas de proveïdors l'Estat “controla factura a factura” on van aquests diners.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia