cultura

Bocins de passat

Care Santos guanya el Llull amb ‘Desig de xocolata', una novel·la que uneix tres dones a través d'una xocolatera

Li agrada tot tipus de xocolata, amb preferència per la negra i, si està barrejada amb picant, encara millor. Care Santos ho deixa clar: Desig de xocolata, la novel·la guanyadora del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, neix de la seva passió pel cacau. “De seguida ens evoca coses bones i ens acompanya des que naixem i fins a la mort”, assenyala.

Amb el seu delit per la microhistòria, Santos broda una novel·la mosaic que enllaça tres dones de tres èpoques a través d'un objecte: una xocolatera de ceràmica. Parteix del present, moment en què el preciós objecte es trenca en mil bocins, i va remuntant en el temps per viatjar a la Barcelona del segle XIX i, tot seguit, a la del XVIII. Amb la xocolatera com a motor, Santos ens endinsa en la història de tres dones, la Sara, l'Aurora i la Mariana, a les quals toca viure circumstàncies històriques diferents. “La Sara és una triomfadora, una mare de família que arrossega una història amorosa del passat; no vol renunciar a res, com moltes dones de la meva generació. L'Aurora, filla d'una minyona, és una dona apocada i noble, tot i que creu que no pot fer res per millorar la seva situació, la seva vida farà un gir inesperat. Finalment, la Mariana és una jove de vint anys, segurament el personatge més simpàtic de la novel·la.”

Paral·lelament a la història d'aquestes dones “força independents”, que no mantenen cap vincle entre elles més enllà d'aquest objecte que els cau a les mans de manera atzarosa (bé, en el cas de l'Aurora, el roba), la novel·la –que sortirà publicada el 6 de març amb Planeta– traça la història de la xocolata, des de l'actual recuperació de la manera de fer tradicional, passant per la industrialització del segle XIX (en aquest punt, Santos s'ha inspirat en un xocolater de Barcelona, l'Ametller), i la creació artesanal de la xocolata al segle XVIII. “De fet, va ser remenant arxius i biblioteques per documentar-me per a un altra novel·la que vaig descobrir un xocolater català, Fernàndez, que va fabricar una màquina per fer xocolata. Va tenir tant de ressò que des de París van enviar una comissió per investigar l'invent.” Sobre el personatge mateix es troba poca informació, però, arran de la seva descoberta casual fa uns anys, Santos va concloure que “el tema de la xocolata és apassionant”. Després de pair-la durant anys, va tenir enllestida la novel·la en sis mesos de feina.

L'escriptora assenyala que Barcelona, escenari de la novel·la, és una capital xocolatera, una ciutat amb una llarga tradició de consum de cacau, tal com demostren les xicres de xocolata trobades al Born. Desig de xocolata, però, no és ben bé una novel·la històrica, sinó que pretén –com la resta d'obres de Santos– emocionar el lector. “És una novel·la que t'enganxa i t'emociona, i a més és molt àgil”, opinava ahir l'escriptora Gemma Lienas, que és membre del jurat i que, ves per on, acaba d'obrir una xocolateria a Barcelona: “No l'he votat perquè tingués una xocolateria, però sí que quan la vaig llegir em va fer molta gràcia per la coincidència”, va dir ahir, somrient, durant la presentació de l'obra guanyadora.

El lliurament del guardó, dotat amb 60.000 euros per Planeta, va tenir lloc ahir al vespre al Palau de la Generalitat en un acte presidit pel president, Artur Mas. El jurat estava format per Antoine Caro (d'Éditions Robert Laffont, que publicarà l'obra en francès), Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales.

Santos ha conreat la literatura juvenil i els relats

No fa ni dos mesos, el 13 de desembre, Care Santos pujava a un altre pòdium. Aquest cop era el dels premis Sant Jordi, concedits per Òmnium Cultural en l'anomenada Festa de les Lletres Catalanes. Concretament, va merèixer el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (que publicarà La Galera) per No em preguntis qui sóc. Amb Un camí dins la boira, va guanyar el premi Ramon Muntaner de literatura juvenil el 2006, i el 2000, el Gran Angular de literatura juvenil per Hot dogs. La polifacètica autora també ha conreat la novel·la amb títols com ara Habitacions tancades (Planeta, 2011) i Tantes coses a dir-nos (FanBooks, 2013), escrita a quatre mans amb Ángeles Escudero.

En castellà, la seva creació és extensa: ha publicat quinze novel·les, entre les quals La muerte de Venus (2007) i El anillo de Irina (2005), i també diversos reculls de relats com ara Cuentos cítricos (1995), volum amb què va debutar en el món de la literatura, i Matar al padre (2004).

Care Santos (Mataró, 1970), va estudiar dret, però la seva vocació per l'escriptura es va despertar ben aviat. Va treballar com a periodista al Diari de Barcelona i també va col·laborar en la revista Presència i a El Punt Diari, a banda d'altres mitjans com ara Catalunya Ràdio, COMRàdio i BTV. La seva obra literària ha estat traduïda a divuit idiomes, entre els quals l'alemany, el francès, el suec, l'italià i l'holandès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia