cultura

Memòria històrica

Homenatge al bibliobús del front a Figueres

Una exposició i una obra de teatre fan reviure la història de la biblioteca itinerant durant la Guerra Civil

Coincidint amb el 75è aniversari del final de la Guerra Civil, dues iniciatives fan reviure, aquest mes de febrer a Figueres, les peripècies del bibliobús del front: a partir del maig del 1938, un camió de l'exèrcit, carregat amb uns 2.000 llibres, va tenir com a missió apropar als soldats del front (també als ferits i malalts dels hospitals) llibres per instruir-se, informar-se o, senzillament, distreure's.

El bus de l'exili

Durant sis mesos, el camió va fer uns catorze viatges (cada un dels quals durava cinc o sis mesos, de vegades deu i dotze), distribuint 15.166 volums entre els combatents de 274 unitats militars i hospitals.

Amb la retirada, però, el bibliobús va ser reconvertit en l'últim mitjà de transport per als més prestigiosos intel·lectuals i escriptors catalans republicans en el seu viatge cap a l'exili (amb una històrica parada al mas Perxés d'Agullana).

El bibliobús del front, instaurat sobre el model d'iniciatives similars a França i al Regne Unit, va ser un servei professionalitzat, integrat als serveis bibliotecaris de la Generalitat. Fins al 15 de febrer, la biblioteca Fages de Climent de Figueres exposa una important documentació original sobre aquests fets.

Entre el material recollit, a banda de llibres sobre els protagonistes d'aquells fets, hi ha uns 40 llibres conservats dels que transportava el bibliobús el 1938. També s'exposen dietaris i correspondència de les bibliotecàries figuerenques que van intervenir en aquell episodi. Part del material exposat també es pot consultar en una exposició virtual a l 'espai web de la biblioteca de Figueres.

L'obra de teatre

En el marc d'aquests actes de recuperació de la memòria històrica, divendres que ve, 7 de febrer, es presentarà a La Cate (21 h, entrada 8 euros), l'obra L'Abanderat, el bibliobús del front. En aquest muntatge de la companyia Rizoma Teatre, quatre actors interpreten una quinzena de personatges –verídics i ficticis– que fan reviure les peripècies del bibliobús i dels personatges que van intervenir-hi, des de la seva creació, l'exili i fins a la derrota.

Tenint en compte que bona part dels fets narrats en aquesta obra es van desenvolupar a l'Alt Empordà, al final de la funció s'obrirà un col·loqui amb els actors.

LA DATA

7/02/14
L'obra de teatre
‘L'Abanderat, el bibliobús del front' es representarà a la sala La Cate de Figueres, a les 9 del vespre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia