Llibres

HISTÒRIA

ferran aisa

Xiuxiueig amb melodia urbana

Xavier Theros (Barcelona, 1963) escriu habitualment cròniques de la història de Barcelona a la premsa, és cofundador del duet de poesia escènica Accidents Polipoètics i autor del llibre La Sisena Flota a Barcelona, pel qual va guanyar el premi Josep Maria Huertas Claveria de periodisme de l'any 2010.

Ara presenta un altre llibre relacionat amb la història de la Ciutat Comtal, Barcelona a cau d'orella, amb la col·laboració de Consuelo Bautista, autora del llibre de fotografies Raval (Ajuntament de Barcelona, 2012). El llibre està estructurat en set apartats en els quals l'autor parla de la Rambla, s'endinsa per la ciutat romana i medieval, descobreix els barris de Sant Pere-Santa Caterina i la Ribera, presenta la zona marítima, es perd pel Raval, camina pel Paral·lel i s'escapa a la gran Barcelona de l'Eixample i de la resta de barriades. Aquesta acurada guia esdevé la crònica d'una ciutat explicada a cau d'orella.

Una continuació

El nou llibre de Xavier Theros té el seu origen en la continuació que ha fet de la clàssica Guia secreta de Barcelona de Josep Maria Carandell (1974 i 1978), que va relatar la vida quotidiana viscuda dels racons més amagats de la ciutat. La idea original és la mateixa que va portar Itziar González Virós a revisar l'obra també clàssica d'Alexandre Cirici Pellicer, Barcelona pam a pam (1990). Amb el seu treball, Theros no solament revisa Carandell, sinó que se supera amb escreix i realitza la seva pròpia crònica d'una Barcelona viva i constantment canviant, una Barcelona que gairebé ja no es pot reconèixer en la guia que va escriure Carandell, la qual ja és històrica.

Barcelona a cau d'orella de Xavier Theros és una exhaustiva guia de la Barcelona del segle XXI, però que mostra, a la vegada, els aspectes més dinàmics i importants de la història de la ciutat a través del temps. Per dur a terme el seu treball, el nostre home ha caminat amunt i avall de la ciutat i s'ha endinsat a l'extensa bibliografia (cada vegada més gran) que hi ha sobre la ciutat de Barcelona. Això li ha permès crear un corpus ben construït amb tota mena de detalls, històries i secrets. Al pròleg, escriu: “A la Barcelona actual els establiments de tota la vida poden tenir propietaris xinesos que saben fer allioli, mentre que els comerciants indis i pakistanesos han recuperat les antigues botigues de barri, fent possible l'existència de la ciutat popular malgrat la temptació de convertir-la en un aparador per a turistes rics.” La crònica barcelonina de Theros aporta nombroses anècdotes de personatges anònims i quotidianitats privades a la seva narració, que fan el llibre de fàcil lectura i, alhora, d'entretinguda divulgació històrica.

BARCELONA A CAU D'ORELLA
Xavier Theros
Fotografies: Consuelo Bautista Editorial: Comanegra i Ajuntament de Barcelona, 2013 Pàgines: 500 Preu: 24 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia