Llibres

lletres

xavier castillón

Objectiu novel·lesc

Miquel Manzano publica la novel·la ‘El miliciano abatido', basada en la vida del gran fotògraf Robert Capa i en el seu retrat de la Guerra Civil

El gironí Miquel Manzano (Sant Julià de Ramis, 1977) és un estudiós i un col·leccionista de fotografia, i la seva passió per la imatge el va portar a Robert Capa (1913-1954), pioner del fotoperiodisme de guerra amb una vida atzarosa i plena d'aventures i d'alguns clarobscurs, que el convertien en un personatge novel·lesc en potència. I Manzano s'ha encarregat que ho fos realment: el fotògraf hongarès és el protagonista de la seva primera novel·la, El miliciano abatido (Diario de guerra de Robert Capa), una ficció basada en fets reals i molt ben documentats per l'autor, que va aparèixer a finals del 2013, coincidint amb el centenari del naixement a Budapest d'Endre Ernö Friedmann, més conegut com Robert Capa. En poques setmanes va aparèixer la segona edició del llibre i està previst que també surti en català.

Tot i que la novel·la comença el 6 de juny del 1944, a Normandia, poques hores abans del crucial desembarcament aliat que va precipitar el final de la II Guerra Mundial, també amb Capa com a testimoni d'excepció, Manzano s'ha centrat en la seva intensa etapa com a reporter a la Guerra Civil espanyola, els seus anys previs al París bohemi i el seu pas posterior per Hollywood, ja com tota una celebritat. I al mig de tot això, destaca l'emblemàtica i sovint qüestionada imatge del milicià republicà mort en combat que Capa va capturar amb el seu objectiu, en una aproximació inèdita al camp de batalla. Un muntatge? Manzano creu que no, que la mort del milicià va ser real i que, en tot cas, aquella foto va ser un símbol que va ajudar a difondre la causa republicana arreu del món, com aquesta novel·la vol ser també un tribut al millor fotoperiodisme, a través de Capa.

El MILICIANO ABATIDO
Miquel Manzano
Editorial: Alcalá Grupo Editorial. Alcalá la Real (Jaén), 2013 Pàgines: 578 Preu: 18 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia